ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні ліквідовують Екологічну інспекцію. Що буде натомість?

|

Кабінет міністрів прийняв рішення, яким в майбутньому ліквідують Державну екологічну інспекцію України. Про це повідомив міністр екології України Остап Семерак, передає кореспондент Львівського порталу.

За словам міністра, незабаром буде створені нова служба, що займатиметься охороною навколишнього середовища.

«Кабінет Міністрів підтримав наше бачення реформування, тобто ліквідації у майбутньому Державної екологічної інспекції України.  Хочу відразу заспокоїти: сьогоднішнє рішення не означає, що Україна залишиться без природоохоронного нагляду та контролю. Про причини для реформ і потреби дієвих змін у сфері охорони довкілля сказано багато і у кримінальних справах, і у скаргах підприємців, які роками платили «мзду» ДЕІ за правильні екологічні висновки, і у реакції ДЕІ на скарги громадян. Кожен з вас, хто бодай раз спробував захистити власне конституційне право на чисте довкілля від несанкціонованих нічних скидів хімічних відходів у воду чи від диму заводських труб з усією таблицею Менделєєва, знає, про що мова. Звернень багато – толку мало.
Розумію, що Ви хочете зараз відповіді на всі питання: і щодо методів боротьби із забруднювачами, і подальшої долі нинішнього штату ДЕІ, і боротьби та видів санкцій проти браконьєрів, які знущаються над флорою та фауною. Насправді Концепція має відповіді на всі ці питання. Доки створюватиметься нова Служба, нинішні екоінспектори паралельно продовжуватимуть виконувати свою роботу. Далі – підбір кадрів з абсолютно новими вимогами і іншою матеріальною мотивацією», – повідомив урядовець.

Також він пояснив, як впроваджуватиметься ця реформа:

«Реформа здійснюватиметься в три етапи (до 2020 року включно). Її мета – створити в Україні інтегровану природоохоронну систему за зразком діючих в країнах ЄС (Зокрема, Польщі). Звісно, знадобиться перехідний період і адаптація нормативно-правової бази під реформу.
Але у результаті отримуємо:

– ефективний загальнодержавний автоматизований моніторинг довкілля, якого не було в Україні

– усунення корупції,

– доступ громадян до результатів природоохоронного контролю (немає зараз)

– автоматизовану фіксацію екологічних правопорушень (нова система штрафів)

– єдиний відкритий реєстр природокористувачів і небезпечних виробництв та іншісучасні адміністартивні он-лайн послуги в сфері довкілля.

Плануємо також формувати нові територіальні підрозділи (округи) за новим принципами з урахуванням регіональних специфік. Це дозволить отримати цілісну картину природоохоронних особливостей та потреб у заходах.

Окреме питання – усунення дублювання функцій природоохоронного контролю з іншими органами влади. На цей процес, звісно, знадобиться час і ще будуть відповідні дискусії.

Але Україна обрала перехід на принципи та стандарти ЄС, де серед трійки державних пріоритетів – стан та збереження довкілля.

Також ми усвідомлюємо, що без активної позиції громадян і їх підтримки – жодна реформа не буде ефективною. Тому нова природоохоронна служба – це в першу чергу посилення співпраці із громадами та місцевою владою і активне залучення до природоохоронного нагляду та контролю.

І громадським екологічним шерифам – БУТИ! Це не нинішні весільні генерали чи браконьєри в овечій шубі, а люди зовсім іншої ментальності. Їх делегуватиме сама громада і самі люди нестимуть відповідальність за їх дії чи бездіяльність.
Це аксіома: еко-контроль має бути посилений на кожному етапі».

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *