ОСТАННІ НОВИНИ

Як оформити допомогу при народженні дитини онлайн? Поради від львів’янки-першопрохідця

|

Перша жінка у Львові, яка повністю оформила допомогу при народженні дитини онлайн, вже одержала гроші на руки. Своїм досвідом вона ви рішила поділитись і з іншими мамами. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Батьківського каналу.

Торік з’явилася ініціатива про оформлення допомоги онлайн. Одна із авторок Батьківського каналу Маріанна Рудик зробила електронну петицію. Підписи було зібрано і в квітні минулого року пропозицію оформляти допомогу онлайн зареєстровано у Львівській міській раді. Згодом її підтримала профільна депутатська комісія. І фактично із березня цього року подавати заявку на виділення грошей на дитину у Львові стало можливим повністю через Інтернет. Для цього під рукою потрібно мати: паспорти, ідентифікаційний номер, свідоцтво про народження дитини, а також електронний підпис.

Наталія Завада – перша жінка у Львові, яка домоглася оформлення соцдопомоги без будь-яких поїздок у державну установу. Щоправда, подати заявку вдалося лише з другої спроби.

Через два тижні після подання заявки до породіллі зателефонували з управління соцзахисту Залізничного району Львова і попросили прийти (це була перша реакція). Наступного дня жінка подала скаргу через сайт Міністерства соціальної політики – відповіді жодної. Ще через два тижні Наталія подзвонила на гарячу лінію уряду («1545») і залишила скаргу. Ось оце й допомогло.

«Мені задзвонили з Міністерства і попросили код з е-мейлу для перевірки поточного стану моєї заявки. За півгодини зателефонували з відділу соцзахисту і призначили допомогу. Після цього ще надійшов лист», – пояснила жінка.

Кошти пані Наталії надійшли через місяць після призначення допомоги, як зазвичай це відбувається і під час особистої подачі в паперовому вигляді. Тому після успішного завершення цієї історії жінка радить іншим матусям «подавати тільки онлайн та не вестись на їхні прохання прийти і зробити це ще раз. Інакше змін не буде. Якщо має мама намір змінити щось у цій системі, то мусить відстояти».

Як працює онлайн-заявка

В ідеалі тепер все б мало виглядати так: заявник заходить на https://e-services.msp.gov.ua/ і вибирає спосіб входу. Тут є два варіанти:

через електронну пошту (але тоді є ймовірність того, що вам все одно доведеться відвідати управління соцзахисту);

за допомогою електронного цифрового підпису.

Після входу в систему слід заповнити необхідні поля.  Далі ваша заявка скеровується у відповідні органи і вам залишається лише дочекатися звістки про те, що все готове. І жодних стресових поїздок із новонародженим!

Станом на травень 2017 року систему ще тестують і можуть виникнути неполадки через недостатній зв’язок між ланками.

Фото: parentsua.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *