ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові готуються до введення надзвичайної екологічної ситуації

|

Місто Львів знову готове до оголошення надзвичайної екологічної ситуації, проте це рішення має прийматися на державному рівні.  Відповідне рішення сьогодні, 15 травня, прийняла міська комісія ТЕБ і НС, передає кореспондент Львівського порталу.

За словами міського голови Андрія Садового, поки міста області проводять громадські слухання і вирішують, чи приймати львівське сміття, санітарно-епідеміологічна ситуація у Львові гіршає.

«Ми сьогодні провели комісію з надзвичайних ситуацій. Меморандум, який був підписаний три тижні тому не працює в тому об’ємі, що передбачалось. У меморандумі проставлена цифра 570 тонн щоденного вивозу відходів. Сьогодні тільки три міста реально працюють, і ми можемо вивозити 80 тонн…Ми сьогодні проінформували громаду про ситуацію, яка є. Ми звернулися до голови державної комісії – прем’єр-міністра, до голови обласної комісії ТЕБ і НС Олега Синютки про, те що меморандум не виконується і ми проінформували всі служби, аби бути готовими до наступних кроків. А наступний крок – це оголошення надзвичайного стану. Таке рішення може приймати тільки держава», – повідомив він.

«Сміття і біля майданчиків, і на майданчиках. Зараз є теплий період часу і є неприємний запах, тому ситуація є критичною. Держава заборгувала ЛКП  півтора мільйони гривень», – зазначила Ірина Маруняк.

«Перенакопичення є на 85 майданчиках. З них на 24 – більше місяця. На жаль, ця проблема сьогодні не вирішується, адже навіть ті міста, що готові приймати 40 тонн, на жаль, державою не відшкодовуються пільги і субсидії. Сьогодні по району на сьогоднішній момент 3 млн. 850 тис. грн. держава винна ЛКП, котрі не мають коштів, щоб розрахуватися з перевізниками і проплатити ці полігони. Якщо ми це питання не вирішимо, то стануть і ті решта полігонів, які є», – зазначив голова Шевченківської РА Олександр Удовенко.

«Переповнені 52 майданчики, заборгованість по пільгах і субсидіях складає півтора мільйони гривень», – зазначив голова Личаківської РА Іван Лозинський.

«Перенакопичення на 155 майданчиках, з них 82 – з квітня. Заборгованість пільг і субсидій – 1 млн. 266 тис. грн.», – зазначив заступник голови Франківської РА Орест Тимчишин.

«Перенакопичено зараз 27 майданчиків, на ранок не було вивезено 14. По пільгах і субсидіях заборгованість більше мільйона гривень», – зазначив в.о. голови Галицької РА Андрій Зозуля.

«23 майданчики переповнені, більше половини не вивозять фактично місяць, заборгованість – приблизно півтора мільйони гривень», – зазначила голова Залізничної РА Надія Банах.

Перенакопичені майданчики є і закладах освіти міста.

«На сьогоднішній день ситуація в закладах освіти і в закладах охорони здоров’я не є найкращою. Минулого тижня було 30-35 перенавантажених майданчиків. Сьогодні ми маємо 19 перенавантажених майданчиків в закладах освіти і в закладах охорони здоров’я. Ми сьогодні спостерігаємо велику кількість гризунів біля наших установ, ми звичайно, ставимо обмеження, проводимо дератизацію, але це є загрозлива ситуація в першу чергу для здоров’я дітей і мешканців міста», – зазначила в.о. заступника міського голови з гуманітарних питань Галина Слічна.

Серед інших рішень комісії із надзвичайних ситуацій

– підготувати звернення до Управління Держпродспоживслужби в м. Львові щодо надання висновку про загрозу виникнення надзвичайної ситуації епідемічного характеру у місті Львові і населених пунктах Львівської міської ради;

– вирішити з власниками ринків питання щодо можливості мінімізації відходів, що продукують ринки;

– організувати проведення повторної щомісячної дератизації в житлових будинках, в будівлях закладів освіти і охорони здоров’я, парках та скверах прилеглих до контейнерних майданчиків твердих побутових відходів;

– в черговий раз підготувати звернення до голови Львівської обласної державної адміністрації, голови обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій щодо невідкладного скликання зустрічі з мерами обласних міст, які підписали меморандум і обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій щодо реалізації меморандуму та надання місту Львову дозволу на вивіз твердих побутових відходів на полігони в межах Львівської області;

– в черговий раз підготувати звернення до Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо невідкладного скликання Державної комісії з вирішення питання вивезення твердих побутових відходів на полігони твердих побутових відходів в інші області України, так як меморандум про співпрацю з вивезення та захоронення твердих побутових відходів в межах Львівської області не виконується;

– рекомендувати Львівському міському голові звернутись до громади міста Львова, міжнародних організацій та дипломатичних представництв щодо наближення загрозливої ситуації епідемічного характеру на адміністративних територіях Львівської міської ради;

– при отриманні відповіді від Управління Держпродспоживслужби в м. Львові, у відповідності до статті 50 Кодексу цивільного захисту України та статті 5 Закону України “Про зону надзвичайної екологічної ситуації” організувати підготовку матеріалів на позапланове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій та підготовку звернення до Кабінету Міністрів України про оголошення території міста Львова зоною надзвичайної екологічної ситуації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *