ОСТАННІ НОВИНИ

Днями у Львові стартує Міжнародний фестиваль музичного мистецтва «Віртуози»

|

Із 18 травня до 11 червня – майже на цілий місяць Львів зануриться у музичну атмосферу, яку принесе XXXVI Міжнародний фестиваль музичного мистецтва «Віртуози». Довга історія, зіркові гості фестивалю та атмосфера старовинного Львова вже 36 років приваблюють поціновувачів музичного мистецтва. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі філармонії.

Цього року в рамках концертної програми «Віртуозів» у Львові виступлять Олег Криса, Софія Соловій, Жанна Микитка, Сюзанна Мате, Павел Верніков, Вадим Неселовський, Фархад Бадалбейли, Андрій Війтович, Дмитро Онищенко, Дженіфер Грім та багато інших відомих музикантів. Насичена тритижнева програма фестивалю наповнена музикою виконавців не лише з України, а й з Італії, Іспанії, Польщі, США, Німеччини, Естонії, Азербайджану. Заходи фестивалю прийматиме Львівська обласна філармонія та Львівський будинок органної та камерної музики.

Перший концерт фестивалю, «Передвікриття» відбудеться 18 травня у Підгорецькому замку. Музичну драму «Ігоря Стравінського «Історія солдата» в перекладі на українську диригуватиме Сергій Хоровець.

Концерт-відкриття 36 міжнародного фестивалю «Віртуози» відбудеться 19 травня у Концертному залі імені С. Людкевича. Тема відкриття – етнічна музика, яка завжди надихає композиторів. Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії виступить під диригуванням Тараса Криси та Ялчіна Адигьозалова (Азербайджан). У програмі – Скорик, Гершвін Аміров. Солюватиме гість з Азербайджану Фархад Бадалбейлі (фортепіано).

У тритижневій програмі фестивалю – багато тематичних вечорів. Серед яких, зокрема, концерт Італійської камерної вокальної музики  21 травня. Жанна Микитка (фортепіано) та солістка Римської та Мадридської опери Софія Соловій (сопрано) презентують шедеври В. Белліні, Ґ. Доніцетті, Дж. Россіні, Дж. Верді, П. Масканьї, Дж. Пуччіні. 24 травня Софія Соловій та артист Королівського театру Ковент-Ґарден Андрій Війтович виступлять у концерті «Брамс, і не тільки…», присвяченому творчості Брамса та Шумана. 31 травня музика Вівальді зазвучить на концерті «VIVA VIVALDI» у виконанні Оркестру барокової капели ЛНМА ім. М. Лисенка та львівських солістів.  1 червня Іспанський скрипаль та дириґент Іґнасіо Абалос Руїс з камерним оркестром Collegium Musicum представляє програму від італійського бароко до сучасної іспанської музики, а 9 червня у філармонії –  Вечір Бетховенських сонат від Олега Криси (скрипка) та Миколи Сука (фортепіано).

25 травня львівські музиканти під керівництвом диригента Мирона Юсиповича презентують гала-концерт «У звуках про любов», створений з найкращих фрагментів оперної класики.

26 травня гостей фестивалю запрошують дізнатися, як звучала скрипка два століття тому – солісти Іван Духнич (скрипка) та Сюзанна Мате (барокова скрипка) викинуватимуть твори Баха у супроводі Академічного камерного оркестру «Віртуози Львова».

27 травня – вечір диригента Олександр Земцова та віолончеліста Александр Гюльсгоффа (Німеччина), які подарують слухачам музику класика чеської романтики Антоніна Дворжака.

30 травня в рамках гастрольного туру Україною відбудеться концерт відомого піаніста Дмитра Онищенка. У програмі фортепіанна класика – Бах, Шопен, Бетховен та Шуберт.

2 червня концерт «Симфонії крізь століття» об’єднає твори романтизму, класицизму та сучасності. Програму виконуватимуть зіркові гості – Дженіфер Грім – флейта (США) та диригент Міхаїл Аґрест (США). Симфонічну тематику продовжать Академічний молодіжний симфонічний оркестр «INSO-Lviv» та швейцарський дириґент Сімон Камартін 3 червня.

Академічний камерний оркестр «Віртуози Львова» у співпраці з диригентом Дмитром Логвіном запрошують зануритися у романтичну та меланхолійну програму «Квітучий жасмин». Відомі львів’яни Лідія Шутко (скрипка) та Олександр Козаренко (фортепіано) проведуть разом ювілейний речиталь. Камерний оркестр «Академія» спільно з диригенткою Анною Бінневеґ (США) та солістом Ігорем Лещишиним (гобой) вперше у світі виконають Концерт для гобоя з оркестром Мирослава Скорика. До скрипаля Павла Вернікова приєднаються визначні музиканти: Роман Юсипей (кнопковий акордеон), Марія Ткачик й Світлана Макарова (скрипка), щоб виступити у супроводі оркестру INSO-Львів під батутою Олександра Земцова.

У рамках фестивалю відзначать 75-річний ювілей відомого скрипаля та педагога Олега Криси (Україна-США). 10 червня ювіляр виступить з Академічним симфонічним оркестром львівської філармонії під диригуванням Тараса Криси, його сина. У програмі концерту поруч з симфонічною класикою – прем’єра «Питання без відповіді…», Концерту № 5 для скрипки з оркестром Євгена Станковича, написаного до ювілею Олега Криси.

Закриватиме фестиваль 11 червня концерт «МУЗИКА СВОБОДИ» – Джаз Імпровізація Вадима Неселовського. Минулоріч цей проект відкривав Alfa Jazz Fest у Львові, а цього року музикант виступить з Лаурою Марті та Академічним молодіжним симфонічним оркестром «INSO-Львів».

Впродовж усього фестивалю у фойє філармонії діятиме виставка-інфографіка, присвячена 11-тьом композиторам XX століття, пов’язаним зі Львовом. Вона дасть можливість побачити візуально хронологію їхнього життєвого і творчого шляху, лінії перетину цих шляхів, дізнатися цікаві факти з їхнього життя та прослухати їхні твори з допомогою смартфона. Діятиме також онлайн-версія виставки.

Фото: gal-cruise.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *