ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові суди передчасно звільняють «не тих» в’язнів, - прокуратура

|

Органами прокуратури Львівської області у ході перевірок, проведених в установах виконання покарань Львівщини, виявлено порушення вимог законодавства при розгляді питань, пов’язаних із застосуванням до засуджених умовно-дострокового звільнення від відбування покарання та заміни невідбутої частини покарання більш м’яким. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі прокуратури Львівщини.

Так, прокуратурою встановлено, що мають місце факти прийняття комісіями установ виконання покарань рішень про внесення до суду клопотань щодо дострокового звільнення в’язнів, які в непоодиноких випадках не ґрунтуються на об’єктивному аналізі даних про поведінку засуджених за увесь період відбування покарання, їх ставлення до праці, участі в роботі гуртків, самодіяльних організацій, виконання програм диференційованого виховного впливу.

Як наслідок, у поточному році судами області кожному третьому в’язню відмовлено в достроковому звільненні від подальшого відбування покарання та кожному другому – у заміні невідбутої частини покарання більш м’яким.

При цьому, найбільше судами області відмовлено у задоволенні таких клопотань Львівської виправної колонії №48 та Личаківської виправної колонії №30.

Також виявлено випадки заохочення в’язнів негативної спрямованості, з метою повторного їх представлення до дострокового звільнення від відбування покарання.

Зокрема, адміністрацією Личаківської виправної колонії №30 відмовлено в’язню у внесенні клопотання до суду про заміну йому невідбутої частини покарання більш м’яким. Однак, через місяць після цього лише за 7 днів роботи на підприємстві установи йому надано заохочення у виді «зняття раніше накладеного стягнення», а уже через два місяці внесено клопотання до суду про його умовно-дострокове звільнення, у задоволенні якого судом обґрунтовано відмовлено.

Встановлено випадки несвоєчасного скерування Львівською виправною колонією №48 до суду аналогічних клопотань, що у свою чергу стало підставою для відмови судами у застосуванні до засуджених заохочувальних пільг.

При цьому, такі порушення характерні для більшості виправних колоній області.

Крім цього, виявлено випадки прийняття судами рішень про дострокове звільнення в’язнів від відбування подальшого покарання без урахування ступеня їх виправлення та поведінки за увесь час перебування у виправній установі.

До прикладу, ухвалою Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області задоволено заяву засудженого про його умовно-дострокове звільнення, незважаючи на те, що останній характеризувався адміністрацією Дрогобицької виправної колонії №40 як злісний порушник режиму тримання.

За апеляційною скаргою прокурора вказане рішення суду першої інстанції скасовано та в достроковому звільненні засудженому відмовлено.

Аналогічно прокурори вносили апеляційні скарги з наведених питань на рішення Сихівського та Шевченківського районних судів міста Львова.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *