ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові вимагають демонтувати п’ятикутну зірку з зображенням Кремля із Монументу Слави

|

Сьогодні, 27 квітня, під час засідання сесії міськради Львова депутат Тарас Чолій вкотре вимагав демонтувати комуністичні знаки з Монументу Слави. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу із сесійної зали.

Як наголосив у своєму зверненні міський обранець, незважаючи на вимоги законодавства у Львові досі кілька комуністичних символів.

«Вкотре звертаємось до Вас щодо невиконання Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”, який вступив у дію більш як два роки тому. У відповідь на мій депутатський запит від 30.06.2016 р. міська влада запевнила, що “процес декомунізації здійснюється відповідно до вимог чинного законодавства, а міська рада проводить виважену політику щодо мінімізації вшанування та популяризації осіб з неоднозначними комуністичним минулим”. Однак досі у Льовові є кілька об’єктів з яскраво вираженими елементами  комуністичної символіки та радянської пропаганди», – повідомив депутат.

«Першочергово йдеться про так званий Монумент Слави, який є на перетині вулиць Героїв Майдану та Стрийської у м. Львові, з новочасною присвятою “Переможцям над нацизмом”, але з первісною концепцією возвеличення “бойової слави Радянських Збройних Сил”. З лицевої сторони стели цього монументу розміщено три горельєфи “Народження Червоної Армії”, “Громадянська війна”, “Визволення Західної України”, а доповнює цю композицію п’ятикутна зірка. Прикметно, що за результами аналізу, проведеного міською владою, цей монумент було визнано таким, який не підлягає декомунізації. Абсурдність ситуації полягає в тому, що на монументі, начебто присвяченому боротьбі з нацизмом, возвеличується період утвердження в Україні іншого тоталітарного режиму – комуністичного. Виглядає на те, що така позиція міської влади, зокрема міського голови Андрія Садового, спричинена звичайним незнанням історії, адже у цьому випадку нацистами можна вважати вояків Української народної республіки, яких на цій стелі “героїчно” поборюють більшовики. Особливого цинізму набуває горельєф, у якому відображене так зване воз’єднання, чи радше анексія Радянським Союзом західноукраїнських земель», – уточнив депутат.

Окрім цього, за словами депутата,  поза увагою міської влади залишилися дві пам’ятні дошки Ярославу Галану, розміщені на фасаді будинку № 46ц по вул. Стрийській та на фасаді будинку   № 18 по вул. Героїв Майдану.

«Нагадуємо, що цей діяч, творчість якого була пронизана ненавистю до національно-визвольних змагань українців та греко-католицької церкви, внесений Українським інститутом національної пам’яті до списку осіб, які підлягають декомунізації.  Апофеозом злочинного недбальства міської влади є те, що у Львові, по вул. Виговського (колишня назва – Терешкової), перед входом у міську комунальну поліклініку № 5 досі стоїть  пам’ятник  Валентині Терешковій, першій жінці-космонавтці, яка зараз є депутатом Державної Думи Росії від партії “Єдина Росія”, і яка проголосувала за анексію Криму в 2014 р. та низку дотичних до цього законів. Згадана особа теж внесена Українським інститутом національної пам’яті до списку постатей, які підлягають декомунізації», – обурюється Т. Чолій.

Він наголошує, що у разі невиконання заходів із демонтажу комуністичної символіки, Тарас Чолій подаватиме у суд.

«Прошу демонтувати символіку комуністичного тоталітарного режиму з так званого Монументу Слави, передусім – п’ятикутну зірку із зображенням Кремля; Провести громадське обговорення зі залученням фахівців з історичного й архітектурного середовищ щодо подальшої долі цього Монументу, в тім числі розглянути питання його демонтажу та перенесення до одного з музеїв                    м. Львова, зокрема до Меморіального музею тоталітарних режимів “Територія терору”. Демонтувати меморіальні таблиці Ярославу Галану та пам’ятник Валентині Терешковій», – резюмував міський обранець.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *