ОСТАННІ НОВИНИ

Майбутні офіцери у Львові вчаться рятувати життя побратимам

|

У Міжнародному центрі миротворчості та безпеки триває пора польових виходів, під час яких курсанти Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного вдосконалюють свої знання та практичні навички із порятунку життя побратимам під час імітації бойових дій. Про це Львівському порталу повідомили у медіа-групі Національної академії СВ.

Окрім звичних військових дисциплін, до прикладу вогнева підготовка, тактика, водіння бойових машин тощо, молоді українські воїни опановують нові, не менш актуальні для збройних конфліктів сучасності, уміння.

Зокрема, майбутні командири механізованих й танкових підрозділів, які здобувають військовий фах на факультеті бойового застосування військ вишу, на одній з ділянок полігону вчаться надавати кваліфіковану домедичну допомогу безпосередньо на полі бою. Але ці заняття не обмежуються виключно технікою зупинки кровотечі, накладання шин, відновлення функцій дихання у поранених воїнів тощо. За словами досвідчених викладачів, тактична медицина — це цілий комплекс знань та навичок, який тісно пов’язаний з класичними військовими дисциплінами, а саме: тактикою, управлінням підрозділами й, навіть, вогневою підготовкою.

«Після проведення теоретичних занять, як підсумок, проводиться стрес-тест. Тобто курсанти у складі підрозділу виконують навчально-бойове завдання, під час якого вони повинні витягнути «пораненого» військовослужбовця з «підбитої» бойової машини, провести швидкий огляд та надати невідкладну домедичну допомогу. Після цього відбувається евакуація «потерпілого» до так званої «жовтої зони», тобто ділянки, яка не перебуває під вогнем противника. Все це відбувається в умовах, максимально наближених до бойових, — активно використовуються холості набої, піротехнічні засоби імітації, димову завісу тощо. Окрім того, ті, хто діють у якості «поранених», намагаються найбільш реалістично зіграти цю роль, ставлячи акцент на психологічні особливості», — розповів викладач кафедри тактико-спеціальних дисциплін полковник медичної служби запасу Леонід Бринцало.

Одним із головних елементів під час опанування навичок з тактичної медицини є проведення попереднього огляду постраждалого за 90 секунд. Викладачі кажуть, що цього часу абсолютно достатньо для виявлення можливих травм, поранень й ухвалення рішення про надання подальшої невідкладної допомоги. Взагалі, їхнє завдання — мінімізувати втрату крові та запобігти виникненню критичних станів. Решту зроблять професійні лікарі.

Усі курсанти підходять до вивчення цієї дисципліни надзвичайно відповідально. Серед них сьогодні вже є чимало досвідчених воїнів — учасників АТО, які не з чуток знають, що таке порятунок життя на полі бою і чого може коштувати кожна згаяна секунда.

— У реальній ситуації ці знання та уміння можуть врятувати життя товаришу, та й самому собі можна надати кваліфіковану домедичну допомогу. На цьому етапі все залежить лише від нас самих, — резюмує Станіслав Береза, який у зоні проведення АТО виконував завдання в складі одного з підрозділів Морської піхоти.

Не лише нові дисципліні сьогодні складають систему підготовки сучасного офіцера в стінах Національної академії сухопутних військ. Для вишколу сьогоднішніх курсантів також широко застосовують й новітні технічні досягнення.

До прикладу, на іншій ділянці полігону відбуваються, на перший погляд, звичні заняття з тактики. Однак, добре оглянувши зброю та спорядження, які використовують молоді воїни, стає зрозумілим, що ці елементи підготовки значно відрізняються від того, що ми звикли бачити ще декілька років тому і дуже нагадують популярну нині високотехнологічну гру «лазертаг».

Це система MILES — розроблений в США комплекс променевих імітаційних засобів для проведення занять з тактичної та вогневої підготовки. До слова, класичний ігровий «лазертаг» бере свій початок саме з системи, розробленої для американського війська.

Індивідуальний комплект цього обладнання складається з генератора випромінювання, що встановлюється на штатному озброєнні та спрацьовує від пострілів холостими набоями, а також низки сенсорів-реєстраторів, які розташовані на різних частинах тіла військовослужбовця. Вони разом із портативним комп’ютером отримують та аналізують сигнали променів від передавачів на зброї умовного противника. Система дозволяє з високою точністю визначити відстань та характер влучань у ціль. Можна, навіть, дізнатись, чи влучання було безпосередньо в ціль, тобто вона уражена, чи постріли пройшли поруч, тобто ціль була просто обстріляна.

— Після закінчення заняття кожен комплект системи MILES під’єднують до комп’ютера, який зчитує необхідну інформацію, а спеціальне програмне забезпечення дозволяє скласти повну картину проведеного «бою», — розповів викладач кафедри тактики Академії, учасник АТО капітан Олександр Кобцев.

Сьогодні систему MILES активно використовують армії країн-членів Північноатлантичного альянсу. А впродовж останніх років це високотехнологічне обладнання довело свою ефективність й у Вітчизняному війську. Її можливості дозволяють військовослужбовцям істотно підвищити ефективність індивідуальної підготовки, а також навчитись вправно діяти у складі підрозділів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *