ОСТАННІ НОВИНИ

Новобудова на місці будинку Ярославенка – це плювок в лице громади, - архітектор

|

Мирова угода між підприємцем Ярославом Мельником та Львівською міськрадою щодо забудови ділянки, де колись був зруйнований будинок видатного композитора Ярослава Ярославенка, – це плювок у лице громади. Про це у коментарі Львівському порталу повідомив член Національної Спілки архітекторів України Юрій Горалевич.

«Зруйнували пам’ятку, що по сьогодні є в Реєстрі пам’яток  архітектури. Її ніхто не знімав з Реєстру. Вони полінувалися навіть це зробити…Є рішення судів, які тяжко давалися, про те, щоб цей будинок було відбудовано в первинному вигляді. Здавалося би, активісти перемогли, здоровий глузд переміг, судова система продемонструвала себе у кращому світлі. І тут несподівано з’являється мирова угода, яка фактично перекреслює всю ту багаторічну боротьбу за справедливість. Як це можна трактувати, як не звичайне правове свавілля і плювок в лице громади і тим людям, які добре розуміються на архітектурі», – зазначив він.

«Тепер треба в судовому порядку оскаржувати це. На це піде багато років…», – додав архітектор.

Як відомо, 27 березня 2017 року виконком Львівської міськради затвердив містобудівні умови і обмеження на будівництво новобудови на місці будинку Ярославенка з умовою, що на першому поверсі буде музична школа імені видатного композитора. Український національний комітет Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць
(ІКОМОС) звернувся  до Генеральної прокуратури України у зв’язку із цим рішення.

Нагадаємо, будинок видатного композитора Ярослава Ярославенка у Львові зруйнували 11 вересня 2008 року. Раніше будинок належав родині Ярославенка та ще двом сім’ям, а у січні 2008 року його викупив Ростислав Мельник, який спершу зняв зі споруди пам’ятну таблицю, а потім зруйнував будинок.

Додамо, що Ростислав Мельник – очільник будівельної фірми “Ріел Груп”,  яка неодноразово “світилася” у справах з руйнуванням історичних пам’яток Львова.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *