ОСТАННІ НОВИНИ

Депресія є основною причиною інвалідності в усьому світі, - МОЗ

|

Під час Міжнародної науково-практичної конференції до Всесвітнього дня здоров’я 2017 представники різних наукових шкіл, управлінці, працівники практичної охорони здоров’я та громадськості з різних країн обговорили питання профілактики, діагностики і лікування депресії. Про це йдеться на сайті Міністерства охорони здоров’я, передає кореспондент Львівського порталу.

Депресія – це поширене психічне захворювання, для якого характерні стійка зневіра і втрата інтересу до того, що зазвичай приносить людям задоволення. Супроводжується нездатністю виконувати повсякденні справи протягом 14 або більше днів.

Депресія є основною причиною поганого стану здоров’я та інвалідності в усьому світі. Як зазначив Роберто Гнєзотто, експерт бюро ВООЗ в Україні, емоційні проблеми складають третину розладів, що суттєво впливають на якість життя людини. 10% з них складає депресія.

«Значне число випадків депресії можна попередити, а також здійснювати дієвий контроль і ефективно лікувати хворих, щоб запобігти ускладненням та інвалідизації пацієнтів. Навчання хворих на депресію правильній поведінці, заходам самоконтролю, розширення доступу до діагностики та забезпечення своєчасного, якісного і доступного лікування є життєво важливими елементами у вирішенні цієї актуальної медико-соціальної проблеми», – зазначила під час вступного слова Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції.

За останніми оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, на сьогоднішній день більше 300 мільйонів людей у світі живуть з депресією, що означає зростання більш ніж на 18% за період з 2005 по 2015 роки. Через відсутність підтримки і побоювань стигматизації багато людей з психічними розладами не звертаються за лікуванням, яке може повернути їх до здорового і продуктивного життя.

Кампанія ВООЗ «Депресія: давай поговоримо» спрямована, щоб більша кількість людей із депресією всюди в світі зверталася за медичною допомогою і отримувало її.

Як зазначають експерти ВООЗ, інвестиції в охорону психічного здоров’я економічно обґрунтовані. Кожен долар, інвестований у розширення масштабів лікування депресії і тривожних станів, приносить 4 долара завдяки поліпшенню здоров’я і здатності працювати. Лікування зазвичай складається з розмовної терапії і / або вживання антидепресантів.

Бездіяльність обходиться дорого. Втрати несуть сім’ї, роботодавці і уряди країн. Сім’ї несуть фінансові втрати, коли люди не можуть працювати. Роботодавці страждають від того, що їх працівники стають менш продуктивними і не здатними працювати. Уряди змушені підвищувати витрати на охорону здоров’я і соціальне забезпечення.

ВООЗ виявила міцні зв’язки між депресією і іншими неінфекційними розладами і захворюваннями. Депресія підвищує ризик розвитку розладів, викликаних вживанням психоактивних речовин, і таких хвороб, як діабет і хвороби серця; і навпаки, люди з цими порушеннями здоров’я піддаються підвищеному ризику розвитку депресії.

Крім того, депресія є важливим чинником ризику самогубства – з цієї причини щорічно обриваються сотні тисяч людських життів. Для людей з депресією зазвичай характерні деякі з таких ознак: занепад сил, зміна апетиту, більш-менш тривалий сон, тривожний стан, зниження концентрації, нерішучість, збуджений стан, почуття нікчемності, провини або безнадійності, а також думки про заподіяння собі шкоди або самогубство.

Фото: Добрий лікар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *