ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська облрада вимагає звільнити голову енергетичної Нацкомісії Дмитра Вовка

|

Депутати Львівської облради учора, 5 квітня, під час позачергового засідання звернулися до державних органів влади щодо скасування  абонплати за підключення до системи газопостачання. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

Як йдеться у документі, Національна комісія, що здійснює державне регулювання  у сферах енергетики та комунальних послуг, 28 березня 2017 року ухвалила рішення про затвердження за новою методологією тарифів на послуги розподілу природного газу для газорозподільних підприємств, розрахованих на основі приєднаної потужності.

«НКРЕКП пропонує вилучити транспортну складову із загального тарифу та ввести окрему обов’язкову абонентську плату, до того ж за роздутим тарифом. Інакше кажучи, кожна сім’я, незалежно від споживання, повинна буде додатково до і так завищених газових тарифів у середньому сплачувати ще 92 грн/міс., тобто 1 100 грн за рік. Загалом середня плата за споживання газу має зрости у 2-5 разів, передусім для тих, хто не має лічильника, використовує газ лише для приготування їжі та користується послугами невеликих газорозподільних компаній. Найбільш відчутно ця новація вдарить по найбідніших громадянах, яких в Україні, за оцінками ООН, 60%. Постраждають також ті абоненти, які сезонно користуються газом, наприклад, використовують його тільки влітку на дачі. Антигуманним є ще й той аспект, що субсидії на сплату цих нових поборів не передбачені!», – обурилися депутати ЛОР.

Як зазначається у зверненні, таким рішенням регулятор насправді вкотре подбав про інтереси олігархів, які фактично монополізували забезпечення населення не лише електрикою, а й газом.

«Окрім того, НКРЕКП сором’язливо замовчує, що труби, за підключення до яких встановлюватиметься абонплата, належать державі, а не облгазам, а побудова й утримання газорозподільних мереж і так фінансується платниками податків. Прикро, що українців примусять двічі платити за встановлення газових лічильників: адже вартість цієї послуги вже давно закладена в тарифі на газ, до того ж люди за власні кошти оснащують квартири/будинки приладами обліку, бо газорозподільні компанії, аргументуючи рішенням НКРЕКП, відмовляються це робити. А тепер від 1 квітня мешканці ще додатково платитимуть за утримання газових мереж. При цьому самі облгази жодної копійки не платять за користування державними й комунальними газопроводами, а з людей хочуть здирати останні копійки, навіть якщо ті не споживають газу взагалі», – наголошують депутати.

«Ми, депутати Львівської обласної ради, вважаємо, що такі дії НКРЕКП є необґрунтованими і такими, що не відповідають чинному законодавству, тому вимагаємо скасувати відповідну постанову Нацкомісії, якою запроваджується абонентська плата за газ з 1 квітня, і  наполягаємо на проведенні невідкладної ротації складу регулятора, а також на звільненні голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг,Дмитра Вовка», – йдеться у зверненні до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України і Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Генеральної прокуратури України, Національного агентства з питань запобігання корупції.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *