ОСТАННІ НОВИНИ

Порятунок для покинутих дітей: у Львові відкрили «Вікно життя» для немовлят

|

Сьогодні, 22 березня, у Львівській міській дитячій клінічній лікарні, що на вулиці Пилипа Орлика, 4, відкрили «Вікно життя» для немовлят, передає кореспондент Львівського порталу.

Як розповів начальник управління охорони здоров’я Львова Володимир Зуб, таке «вікно» призначене для того, аби люди могли анонімно з тих чи інших причин залишати свою новонароджену дитину.

«Раніше у Львові працювало два «вікна життя»: у шпиталі імені Шептицького та у Львівському перинатальному центрі, однак наразі жодне з них не працює. Але останнім часом про такі «Вікна життя» говорила громада і тому прийняли рішення відновити його функціонування. Створили таке «вікно» у міській дитячій клінічній лікарні, а не в перенатальному центрі через те, що тут є всі спеціалісти, які можуть оглянути дитину та надати медичну допомогу. Тож, сьогодні ми анонсуємо те, що у жінок є можливість з тих чи інших причин залишити свою новонароджену дитину під нагляд держави», – розповів він.

Також Володимир Зуб додав, що таке «вікно» є потрібним для того, щоб дітей не викидали у кущі, а краще залишали у лікарнях.

«Жінка зможе у будь-який час підійти до «Вікна життя» та залишити дитину. Коли «вікно» відчинятиметься, то буде спрацьовувати звукова сигналізація і до працівників надходитиме інформація, що у бокс поклали дитину. Також там встановлене відеоспостереження. Жінка, яка залишає дитя, в поле зору камер не потрапляє. Отримавши такий сигнал, медперсонал йде в цю кімнатку і викликає чергового педіатра та реаніматолога, які проводять оцінку стану дитини. На момент поступлення немовля, у першу добу викликають представника поліції, представників служби у справах дітей, щоб оформити акт, що держава бере на себе відповідальність за дитину, а потім вже це немовля передають у будинок дитини», – зазначив він.

За словами головного лікаря міської дитячої лікарні Дмитра Квіта, за кордоном також є такі бейбі-бокси, які функціонують за таким принципом, як і «Вікно життя».

«За кордоном є також такі бейбі-бокси, які відкриті на базі багатопрфільних дитячих лікарнях. Функціонують вони за таким самим принципом, як і «Вікно життя» . Власне відкритя такого вікна у Львові це ще один крок до вироблення у суспільства поваги до людського життя та гідності», – зазначив він.

Фото: Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *