ОСТАННІ НОВИНИ

Полярні будні. Як працюють та відпочивають українці в Антарктиці

|

Україна є Антарктичною державою з правом голосу. І таких в світі є всього 29. Відтак, 1 квітня 2017 року свою роботу розпочне вже 22 українська експедиція. Сьогодні, 13 березня, її учасники розповіли про основну діяльність та розваги, які чекатимуть на них в Антарктиці, передає кореспондент Львівського порталу.

Національний антарктичний науковий центр України діє з 2000 року. За не надто щедрого державного фінансування зимівники (експедитори, що їздять у Антарктику на рік) щоденно проводять чимало наукових досліджень.

«Українці проводять наукові дослідження по декількох напрямках. Там є такі умови, які дозволяють зробити фундаментальні дослідження і вияснити певні механізми, як розвивається клімат, глобальне потепління, як до цих умов адаптуються біологічні об’єкти. Паралельно ведуться дослідження того, як людина адаптується до таких умов, бо у історії не зафіксовано випадку, коли б людина безперервно проводила в Антарктиці більше 2 років», – сказав завідувач відділу медико-біологічних досліджень в Антарктиці Євген Моісеєнко.

Кожен зимівник, а їх у експедиції 12, має свій план на кожен день, який прописаний у контракті. Для прикладу, лікар, якщо не має хворих на станції, щодня заміряє тиск, пульс, робить аналізи крові, енцефалографічні дослідження тощо.

«Є затвердження державна програма, яка прописана на 10 років. Зараз ми працюємо по програмі, яка прописана до 2020 року. Окрім неї ми іноді виконуємо різні суміжні з полярниками інших країн проекти», – зазначив командир загону, геофізик Віктор Лук’ященко.

Не зважаючи за потужний робочий графік, полярники не забувають відпочивати.

«Дуже часто ми граємо у футбол у спортзалі, бо багато сидимо і треба обов’язково рухатись. Проводимо змагання з дардсу, більярду. На станції є велика бібліо-, медіа- та фільмотека. А ще з часу, коли наша станція належала Англії, збереглась традиція по суботах всім одягають піджаки, краватки, кухар накриває святковий стіл, а потім всі йдуть в бар випити вина», – поділився Віктор Лук’ященко.

Фото з альбому «XX років НАНЦ»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *