ОСТАННІ НОВИНИ

Україна купуватиме препарати для лікування гепатиту С за найнижчими цінами в Європі

|

25 січня Кабінет Міністрів України погодив укладення Мирової угоди з американською біофармацевтичною компанією Gilead. Сьогодні, 22 лютого, відбулося офіційне підписання Угоди, яка дозволяє забезпечити українців доступнішими лікарськими препаратами для лікування гепатиту С. Про це йдеться на сайті Міністерства охорони здоров’я України, передає кореспондент Львівського порталу.

У рамках угоди встановлять максимальну ціну на препарати від гепатиту С, які закуповуватиме держава у компанії Gilead. Відтак, упаковка препарату «Совалді» коштуватиме 250 доларів США, а препарату «Харвоні» – 300 доларів. Фактично, одні з найнижчих цін в Європі запропоновані компанією в рамках глобальної Програми доступності ліків (Global Access Program), до якої Україну включили в липні 2016 року. Мета програми – забезпечити всіх пацієнтів доступом до інноваційних препаратів для лікування гепатиту C та інших небезпечних для життя хвороб.

За даними МОЗ України, на обліку зареєстровано 46 883 пацієнтів, які хворіють на гепатит С. З них лікування коштом держави отримує 1 404 людини – це лише 3% пацієнтів. Утім, враховуючи відсутність масштабного скринінгу, експерти вважають, що статистика захворюваності на гепатит С значно більша та становить понад 3 мільйони осіб, а це близько 7–8% від населення України.

«За допомогою противірусних препаратів можливо вилікувати 90% людей з інфекцією гепатиту С, проте доступ до лікування у світі лишається на низькому рівні. Уряд України робить усе можливе, аби забезпечити якісними та доступними ліками якомога більше українців», – зазначила в.о. міністра охорони здоров’я України доктор Уляна Супрун.

«Міністерство юстиції та український Уряд спільно з громадянським суспільством знайшли цивілізований спосіб порозуміння з великим іноземним інвестором, який займається розробкою інноваційних препаратів для лікування гепатиту С. Ми не допустили того, щоб через корупційні схеми, ми пішли до суду і втратили для України понад 800 млн дол», – зазначив Міністр юстиції Павло Петренко. «Станом на сьогоднішній день всі юридичні процедури завершені, мирова угода діє і даний корпоративний спір повністю вичерпаний», – додав Міністр юстиції.

«Ми раді підписати сьогодні мирову угоду щодо розв’язання інвестиційного спору між компанією та Урядом України, – зазначив Кліффорд Семюел, старший віце-президент Gilead з питань забезпечення доступності лікарських препаратів на ринках, що розвиваються. – Протягом 30 років компанія скеровує свої зусилля на боротьбу з небезпечними для життя хворобами в усьому світі. З 2006 року Gilead співпрацює з українським урядом та іншими зацікавленими сторонами в рамках програм, спрямованих на боротьбу із захворюванням на ВІЛ в Україні. Ми сподіваємося на успішне продовження такої співпраці, з метою удосконалення процесів скринінгу та діагностики гепатиту С та розширення доступу українських пацієнтів до ефективного лікування даної хвороби».

Дмитро Шерембей розповів, що препарат “Совалді” уже доступний в аптеках за ціною 10 250 гривень, тоді як наявний на ринку генерик коштує 15 001. «Ми вже моніторили аптеки і бачили в роздробі наявність того ж «Харвоні» за ціною 300 доларів за упаковку. Для порівняння, аналогічний курс лікування в Сполучених Штатах складе 81 тисячу доларів, у Франції – 41 тисячу євро (43,2 тис. доларів). Це велика адвокаційна робота, яка була проведена і нашими спеціалістами аби погодити таку ціну для України, – говорить Дмитро Шерембей, заступник голови Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції СНІДу, голова Координаційної ради БО «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД».

Фото: antiaids.org

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *