ОСТАННІ НОВИНИ

МОЗ запевняє, що поліклініки країни мають всі вакцини. Що робити, коли їх немає?

|

Станом на січень 2017 року міжнародні спеціалізовані організації закупили та відповідно ДП «Укрвакцина» поставила у регіони України всі вакцини для планових профілактичних щеплень. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Міністерства охорони здоров’я України.

На сьогодні в Україні у достатній кількості наявні вакцини для профілактики туберкульозу, кашлюку, дифтерії, правця, кору, паротиту, краснухи, гепатиту В, поліомієліту (оральна вакцина), сказу.

Усі вакцини розподілені відповідно до заявок регіонів. Подальший розподіл безпосередньо до закладів охорони здоров’я на місцях здійснюють структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних, Київської міської держадміністрацій згідно з наказами про розподіл.

Інформацію щодо наявності у регіоні вакцин надають до МОЗ щомісяця. Наразі ми чекаємо інформацію про забезпечення регіонів вакцинами станом на 1 лютого 2017 року. Її опублікуємо згодом.

У випадку відсутності в окремих лікувально-профілактичних закладах регіону певних вакцин слід звертатися насамперед до Департаментів/Управлінь охорони здоров’я для отримання необхідної інформації та вирішення цієї проблеми.

У свою чергу Департаменти/Управління охорони здоров’я повинні постійно відстежувати наявність вакцин у закладах охорони здоров’я регіону та своєчасно за потреби перерозподіляти їх між закладами охорони здоров’я.

Звертаємо увагу, що відповідальність за забезпечення всіх закладів охорони здоров’я регіону імунопрепаратами, які постачають централізовано, несуть конкретні посадові особи Департаментів/Управлінь охорони здоров’я.

До МОЗ надходять скарги громадян щодо неможливості отримати окремі щеплення в закладах охорони здоров’я на місцях у зв’язку з їхньою відсутністю. Водночас ці вакцини наявні у регіоні у достатній кількості.

У разі не вирішення питання отримання необхідної вакцинації на регіональному рівні необхідно звернутися до МОЗ, вказавши конкретну посадову особу Департаменту/Управління охорони здоров’я, до якої зверталися з цього приводу. Кожен такий випадок міністерство проаналізує та прийме відповідне рішення.

МОЗ вживає всіх заходів для повного забезпечення всіма вакцинами для планових щеплень та вважає за необхідне посилити відповідальність на місцях конкретних посадових осіб за раціональне та ефективне використання цих вакцин.

Контакти органів управління на місцевому рівні: http://moz.gov.ua/ua/portal/ms_profile

Телефон гарячої лінії МОЗ: 0-800-801-333

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *