ОСТАННІ НОВИНИ

Українку нагородили престижною математичною премію

|

Українська вчена Марина В’язовська отримала «Премію Салема 2016» – престижну математичну премію, яку щороку присуджують молодому математику за видатні результати досліджень. Про це пише ВВС Україна, передає Львівський портал.

Премію пані В’язовській присудили за її відкриття світового рівня. Українка вирішила завдання про найщільніше пакування куль у 8 та 24-вимірних просторах з використанням методів модульних форм.

Інакше кажучи, науковець знайшла вирішення пакування куль в евклідовому просторі. Раніше задачу пакування куль розв’язали лише для просторів із трьома і менше вимірами.

У 1611 році німецький філософ та вчений Йоганн Кеплер поставив одне із найскладніших питань у математиці — задачу про найщільніше пакування куль. Через чотириста років у 2016 році це завдання розв’язала українка.

“У нас є ящик, і треба покласти у нього якомога більше куль однакового радіуса. Багато чого залежить від об’єму ящика. Нам треба знайти константу, залежність між об’ємом коробки та кількістю куль, які туди можна покласти”, – пояснювала задачу про кулі вчена у інтерв’ю The Ukrainians

Марина В’язовська вивела точну формулу і зуміла запакувати кулі у 8-ми та 24-вимірному просторах.

Про практичну користь, яке може мати її рішення вчена розповідає так: “Ще в середині минулого століття вчені усвідомили, що задача про найщільніше пакування куль тісно пов’язана з теорією передачі інформації. Якщо ми передаємо сигнал по каналу, там завжди є шум. Наш сигнал ми можемо уявити як точку у багатовимірному просторі. Наприклад, у 24-вимірному. Можна уявити, що в багатовимірному просторі є велика коробка. У ній ми збираємо наші кодові слова. Ми хочемо, щоби вони були на великій відстані одне від одного. Тобто якщо один сигнал спотвориться, ми все одно не зможемо його переплутати з іншим. Бо той спотворений буде розташований неподалік від іншого, який ми послали. Якщо відстань між кодовими словами велика, ми можемо вгадати, який саме з наших сигналів спотворився. Ось така проста модель, яку запропонував Шеннон на початку 50-х років, пов’язує теорію кодування з упаковками куль”.

Марина В’язовська закінчила Київський природничо-науковий ліцеї № 145 та механіко-математичний факультет КНУ імені Шевченка.

У 2013 році вона здобула ступінь доктора природничих наук у Боннському університеті, захистивши дисертацію “Модулярні функції та особливі цикли”. Зараз живе і працює у Берліні.

Фото: THEUKRAINIANS.ORG

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *