ОСТАННІ НОВИНИ

На Святвечір у Львові накриють святковий стіл для нужденних

|

Щороку студенти УКУ традиційно організовують Благодійний вечір для безхатченків, малозабезпечених сімей та всіх нужденних. Гостина для безхатченків на Святвечір відбуватиметься в різних локаціях Львова: для 250 осіб – в стінах УКУ за адресою Хуторівка, 35 а, для понад 200 пацієнтів обласної психічної лікарні – на вулиці Кульпарківській, ще для 200 осіб у військовому госпіталі, для 50 пацієнтів шпиталю ім. Андрея Шептицького та для в’язнів виправної колонії №48. Про це Львівському порталу повідомили організатори заходу.

1

Організатори зазначають, що на гостину запрошують як безхатченків, так і нужденних та одиноких людей.

«Потребуючі – це не лише ті, яким необхідна матеріальна підтримка, але й люди, які обмежені в спілкуванні, – зауважив організатор акції Назарій Петрів, аспірант кафедри церковної історії УКУ. – Тому ми хочемо провести оцей спільний час очікування народження Спасителя і створити таку велику християнську родину на базі УКУ».

За його словами, щороку кількість гостей дійства збільшується. Ще 9 років тому приходили 100 людей, а цього року орієнтуються вже на 800.

Гостина для безхатченків відбуватиметься в різних локаціях Львова: для 250 осіб – в стінах УКУ за адресою Хуторівка, 35 а, для понад 200 пацієнтів обласної психічної лікарні – на вулиці Кульпарківській, ще для 200 осіб у військовому госпіталі, для 50 пацієнтів шпиталю ім. Андрея Шептицького та для в’язнів виправної колонії №48.

Як розповідає Назарій Петрів, зібрати людей на Святвечір вдається через Центр соціального захисту, в якому реєструються потребуючі. Частину людей, які з різних причин не стоять на обліку, можна знайти через благодійні організації чи парохії, які працюють із цією категорією суспільства. А ще в цьому допомагають самі безхатченки.

2

За понад  20 років деякі бездомні вже знають, що проводиться такий захід і працюють, як добре радіо, передаючи інформацію одне одному, пояснює хлопець. З його слів 800 гостей – це реальна кількість людей, для яких готується Святвечір.

«Найцікавіше, що на Святвечорі для потребуючих відбувається екуменічне дійство, бо прийти поволонтерити приходять не лише студенти УКУ, а й особи з різних благодійних організацій – римо-католицьких церков чи протестантських (п’ятидесятники і баптисти). Є люди, які не належать до християнських конфесій і навіть не є християнами, просто мають добру волю і бажання. Зазвичай ми орієнтуємося на 20-40 волонтерів», – зауважив студент УКУ.

Участь у благодійній акції беруть волонтери не лише зі Львова, але й інших міст України.

Зазвичай Святвечір починається о 14.00 год спільною колядкою чи вертепом. Цього року після святкового богослужіння о 16.00 буде сама вечеря.

«Благодійну вечерю спонсорують громади УГКЦ та  приватні особи, які в приватний спосіб роблять свої пожертви. Тому акція працює «від людей для людей». Часом ми отримуємо пожертви в дуже цікавий спосіб. Одна особа щороку робить свої пожерти по дорозі на роботу. Це дуже мотивує, бо це знак довіри до нас, студентів і до УКУ», – розповідає Назарій Петрів.

Фото: УКУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *