ОСТАННІ НОВИНИ

Відтепер незрячі зможуть «побачити» львівську Ратушу на дотик

|

Люди з вадами зору зможуть «побачити» львівську Ратушу на дотик. У межах проекту «Львів на долонях» у місті створили доступний для незрячих людей бронзовий макет споруди, аби вони змогли руками відчути красу архітектурної пам’ятки. Міні-ратуша стоїть на пл. Ринок, 1, перед входом у міську раду. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міськради.

dsc5629-a23c9078f0b477c227755c06a1840008

Як розповіла Оксана Потимко, автор проекту «Львів на долонях», львівська Ратуша стане першим архітектурним об’єктом міста, доступним для осіб з інвалідністю: мешканці та гості Львова, які мають глибокі вади зору або вади опорно-рухового апарату, зможуть «побачити» Ратушу на дотик.

«Дуже багато деталей, які відомі зрячим людям, стають для незрячих абсолютним відкриттям. Скажімо, усі незрячі знають, що Ратуша, скажімо, має вежу. Вони навіть можуть прочитати в інтернеті, що її висота становить 65 м, що до неї ведуть 400 сходинок. Однак ніхто з них не бачив, як ця вежа виглядає. Тому це дуже важливий пізнавальний проект, який спонукає читати, пізнавати, довідуватись історію рідного міста. Дуже сподіваюсь, що цей об’єкт стане далеко не останнім, і що незабаром можна буде відчути на дотик і такі цікаві історичні споруди як Собор Св. Юра, Львівська Опера, Домініканський Собор, Катедра, Арсенал тощо. Аналогічна практика створення макетів існує в країнах Європи уже декілька років», – зауважила вона.

Проектом передбачено бронзову модель, інформаційну таблицю з написом шрифтом Брайля та тумбу-підставку з каменю. Висота Ратуші – 50 см, загальна висота встановленої перед входом до міської ради споруди – 130 см.

«Скульптуру створено у масштабі 1:130, аби, торкаючись, незрячі могли максимально відтворити в уяві, як виглядає чи не найважливіший будинок у місті. І Львів, сповідуючи європейську практику, долучається до когорти міст, адаптованих для людей з особливими потребами, «показуючи» свою архітектуру незрячим, а також залучає туристів та мешканців міста до культурного життя. Цей макет передає всі елементи архітектурного оздоблення Ратуші – навіть левів. Технічно було близько 5 етапів виготовлення макету: спочатку ми розробили його в картоні, в гіпсі, в пластиліні, пізніше відливали форму в силіконі та гіпсі, опісля – ливарним процесом відливали в бронзі. На кожному етапі ми радилися з незрячими, щоб цей макет був якнайкраще адаптований та пристосований для тактильних відчуттів» , – відзначив автор макету, скульптор Василь Одрехівський.

Нагадаємо, макет Ратуші виготовили в межах соціально-культурного проекту «Львів на долонях», за підтримки управління культури Львівської міської ради (в рамках проекту «Зробимо Львів кращим») і КУ «Інститут міста» (в рамках проекту «Громади в дії»). Автором проекту є Львівський обласний осередок ГО «Українська спілка інвалідів – УСІ». У планах – розміщення таких макетів біля кожної пам’ятки архітектури, створивши новий туристичний маршрут міста.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *