ОСТАННІ НОВИНИ

Різдвяний ярмарок приносить в міський бюджет Львова копійки

|

Організатори цьогорічного Різдвяного ярмарку зароблять понад 5,5 мільйона гривень, а в міську казну заплатять лише 105 тисяч. Про це пише газета «Ратуша», передає Львівський портал.

ялинка  і ярмарок

Щоб орендувати одну з 220-х яток, підприємцям доведеться заплатити організатору Різдвяної торговиці від 25 тисяч гривень. Ціна залежить від продукції, яку збуватимуть: «хатинки» зі смаколиками платитимуть більшу оренду, із сувенірами — меншу. Тож із допомогою нескладних математичних підрахунків, можна дізнатись, що навіть за мінімальної орендної плати — 25 тис. грн — «Львівські ярмарки» зароблять на проведенні заходу, щонайменше,  5,5 мільйона гривень. Водночас, як повідомили у прес-службі мерії, згідно з укладеним договором оренди з управлінням комунальної власності департаменту економічної політики на право тимчасового користування окремими конструктивними елементами благоустрою комунальної власності для розміщення об’єктів соціально-культурного, торговельного та іншого призначення площею 1230 кв. м, «Львівські ярмарки» повинні сплатити до казни Львова суму в 105 тисяч гривень.

Порівнюючи ситуацію з минулорічними «доходами» в міський бюджет від організації ярмарку, можна говорити про позитивні зміни. Так, торік від проведення Різдвяного ярмарку бюджет Львова «збагатився» лише на 20 тис. грн, а в попередні роки, й поготів — на менш ніж 10 тис. грн. Справа в тому, що на засіданні сесії Львівської міськради   1 грудня цього року  міські обранці збільшили вартість оренди конструктивних елементів та затвердили ціну понад 75 гривень за 1 квадратний метр замість 15, які діяли на той час.

Зважаючи на суттєві зміни курсу долара та мільйонні прибутки «Львівських ярмарків», й така сума видається не надто адекватною.

«Я робив депутатські запити щодо проведення Різдвяного ярмарку та надходжень від цього заходу у міський бюджет. В результаті, отримав відповідь, що міський бюджет за 5 років, у період із 2010-го по 2015 рік, отримав від цієї торгівлі по 10 тисяч гривень на рік. З того, що відомо, то ця справа вигідна безпосередньо міському голові Львова Андрію Садовому. Я був присутній на так званій їхній конкурсній комісії з відбору претендентів, які торгуватимуть на цьому Різдвяному ярмарку. Ніхто ні на що не реагує, бо всі знають, хто курує цей процес», — каже депутат Львівської міськради Любомир Босаневич.

Є питання й щодо проведення конкурсу на організацію ярмарку.

«Колись ми започаткували хороше правило — це конкурс на оренду. Тобто, був оголошений конкурс, і перемагав той, хто пропонував найкращу ціну. Наприклад, це стосувалось паркінгу, приміщення чи тих же яток для організації ярмарків. Але це занадто ласий шматок для Андрія Івановича, щоб організувати прозоро конкурс чи аукціон на право проведення ярмарку. Навіть якщо той конкурс був, його організатори за бажання можуть прописати і влаштувати так, що інші претенденти або не з’являться, або ж просто програють. Це є звичайна корупція та жонглювання, до якого ми вже давно звикли. Тут треба писати окрему ухвалу про проведення ярмарків, де має бути прописано, що організація таких заходів має проводитись на платній та конкурсній основі. Але наше законодавство, на жаль, таке, що міський голова та виконавчі органи зможуть і її проігнорувати та не дотриматись» , — зазначає екс-голова постійної депутатської комісії фінансів та планування бюджету Львівської міськради Яромир Самагальський.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *