ОСТАННІ НОВИНИ

«Львів’яни підуть до Європи беззубими», - медики про ліквідацію безоплатної стоматології у Львові

|

Працівники львівських державних стоматологічних відділень заявляють, що готові влаштувати безстроковий страйк, якщо міські депутати не переглянуть бюджет міста на 2017 рік і не повернуть львів’янам безкоштовну стоматологію. Про це сьогодні, 5 грудня, під час прес-конференції повідомила голова профспілкової організації першої комунальної стоматологічної поліклініки Львова Ольга Параскова, передає кореспондент Львівського порталу.

visiting dentist

За її словами, 80% мешканців не зможе лікувати зуби, оскільки не мають достатніх коштів для відвідин приватних стоматологічних кабінетів.

«Рішення міської ради від 10 листопада 2016 року затверджує  бюджет на 2017 рік в тому числі і в галузі охорони здоров’я. І в цій галузі не знайшлося місця для стоматології. Я не знаю, хто вирішив, що зуби для людини не такі важливі, як решта органів, але чомусь прийшли до висновку, що стоматологія державна не потрібна.  Не хочеться думати, що це створена штучно ситуація  на користь платних стоматологічних послуг. Людина має мати вибір: лікуватися у приватній чи державній стоматології. З 1 січня 2017 року мешканці міста можуть звертатись лише за платними стоматологічними послугами.  80% нашого населення – на межі бідності. Чи можуть вони дозволити собі лікувати зуби у платних клініках? На 1 січня біля півтори тисячі лікарів лишаються без зарплати, ліквідується державна стоматологічна служба….Якщо нас не почують, якщо перегляду бюджету  не буде, то ми лишаємо за собою право на безстроковий страйк і просимо населення підтримати нас», – заявила медик.

Водночас завідувач відділення третьої комунальної стоматологічної поліклініки Львова, майор медслужби Олександр Бурій заявляє, що таке рішення депутатів – це геноцид стосовно мешканців.

«Інакше як геноцидом я це назвати не можу. Тому що людям не буде куди йти. Дитяче відділення приймає 95% дітей, а тільки 5% – ідуть у приватні кабінети. У нас 80% соціально незахищених верств мешканців. Це що, геноцид від Садового? Вони не змогли нам зробити госпрозрахунок, то вирішили рубанути фінансування? З тих грошей, що виділяють на установу, у нас одна ставка- хірург, дві ставки- дитячий  терапевт, одна- терапевт, одна- медсестра….Головного лікаря не буде… В першу чергу постраждають мешканці, бо спеціалісти знайдуть роботу.. При такому фінансування це фактично закриття стоматологічних відділень. А далі це буде “віджим” приміщень…», – вважає він.

Його колега – завідувач відділення четвертої комунальної стоматологічної поліклініки Львова Євген Телеш переконаний:

«Якщо викинуть нас, 1550 лікарів, це викличе велике напруження у суспільстві. А ми прагнемо йти в Європу. І як половина населення піде туди беззубими?».

Раніше міські стоматологи грозилися розпочати безстрокову акцію протесту біля стін міської ради Львова.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *