ОСТАННІ НОВИНИ

Перевізники готові йти на Київ «вибивати» для Львівщини монетизацію пільг?

|

Перевізники надіються, що Львівщина стане пілотним проектом для впровадження монетизації пільг. Про це сьогодні, 30 листопада, на прес-конференції заявив голова Львівської обласної організації роботодавців автомобільного транспорту «Укравтотранс-Львів» Іван Велійка, передає кореспондент Львівського порталу.

маршрутка

«Спільно з Львівською ОДА ми випрацьовуємо питання впровадження пілотного проекту монетизації пільг у Львівській області. На сьогоднішній день вже багато зроблено, але поки що позитивного висновку ми не бачимо, бо все це гальмується зі сторони центральних органів влади», – пояснив він.

За його словами, Львівська ОДА сформувала порядок надання грошової адресної допомоги і в липні надіслала Кабміну. Він пояснив, що порядок надання передбачає інвентаризацію пільгових категорій, суму грошей для цього пілотного проекту та принцип розподілу між пільговиками.

«Від трудових колективів усіх автотранспортних підприємств Львівщини пішли звернення до Парубія та Гройсмана з проханням негайно розглянути це питання і прийняти рішення про надання права Львівській області на монетизацію пільг», – наголосив Іван Велійка.

І додав, якщо цього не буде зроблено, то вони підуть на Київ: «Які дії будуть, якщо нічого не буде зроблено, навіть боюся прогнозувати…Колеги, які представляють області Західної України, налаштовані по-бойовому, і готові виїжджати до Києва, щоби питання пільгових перевезень було врегульоване на урядовому рівні, бо ми зрозуміли, що на місцевому його вирішити  дуже важко».

За словами голови голова Львівської обласної організації профспілки працівників автотранспорту та шляхового господарства Юрій Кривенко на Львівщині близько 713 тисяч мешканців користуються правом безкоштовного проїзду.

«Профспілка роботодавців завжди була за те, щоби перейти на механізм адресної цільової допомоги. Насамперед ми пропонували впорядкувати категорії пільговиків, бо не може громадянин, який отримує пенсію 5-10 тисяч користуватися пільгами так само, як пенсіонер, який отримує 900 грн…», – пояснив він.

Водночас він додав: «Є пільговики, які користуються транспортом по кілька разів на день, а є такі, що не їздять маршрутками місяцями або навіть роками. Відповідно ці кошти пільговик міг би використати на свої соціальні потреби.

Як зазначив Юрій Кривенко, за підрахунками Львівської ОДА для відшкодування пільговикам в рік потрібно близько 240 млн грн. «Такої суми в обласному бюджеті не було, нема і, напевно, не скоро буде. Власне, проблема була завжди, але особливо вона загострилася у 2016 році, бо цього року держбюджет припинив виділення субвенції на пільгові перевезення…».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *