ОСТАННІ НОВИНИ

Рік без російського газу: залежність від Росії ліквідована, - «Нафтогаз»

|

Сьогодні виповнюється рік з дня, відколи НАК «Нафтогаз України» не імпортує газ з боку Російської Федерації. Ця дата є знаковою для незалежної України, оскільки ще три роки тому газ був головним символом політичної та економічної залежності нашої держави від північного сусіда. Про це йдеться у відкритому листі «Нафтогазу», передає Львівський портал з посиланням на прес-службу.

gaz

Як йдеться у листі, ця залежність реалізовувалась за допомогою обсягів поставок та ціни на російський газ і примушувала Україну до політичних та економічних поступок.

«Особливо болісною для України ця залежність стала після початку військової агресії з боку Російської Федерації та анексії нею Криму навесні 2014 року. Подолання газової залежності стало головним викликом для менеджменту компанії у 2014-15 роках», – зазначають у зверненні.

«Газову залежність від Росії ліквідовано. Нафтогаз та решта українських імпортерів тепер мають доступ до інших джерел газу і можуть обирати серед декількох десятків постачальників. Спільними зусиллями багатьох учасників вдалося організувати поставки газу в Україну з європейського напряму в обсягах, достатніх для задоволення потреб країни. При цьому Україна залишається головним маршрутом доставки російського газу до ЄС та зразково забезпечує його транзит.

Без створення альтернативних шляхів поставок газу з Європи ми були б змушені купувати газ у Росії за неринковими цінами, доплативши ПАТ «Газпром» мільярди доларів за невибраний у минулі роки газ («бери-або-плати»), а також оплачувати некотрольовані нами обсяги поставок до окупованого Донбасу. Подолання російського монополізму у поставках газу дозволяє нам сьогодні вести битву за газову незалежність України у арбітражі», – наголошується у відкритому листі «Нафтогазу» з нагоди року роботи без імпорту газу з Росії

Робота над усуненням залежності від російського газу спричинила те, що Україні розпочато небачену за масштабами реформу газового ринку. Так, частка приватних імпортерів газу зросла з 1% у 2014 році до 26% за 10 міс. 2016 року. Лібералізовано ринок газу для комерційних споживачів, при чому частка приватних постачальників на ньому склала 78% у 2015 році та продовжує збільшуватися у 2016 році.

Окрім цього, зазначається, що цього року «Нафтогаз» вперше за багато років є прибутковим і не потребує фінансових вливань з держбюджету: «Цього вдалося досягти, зокрема, за рахунок ліквідації руйнівних прихованих субсидій та побудови нової системи адресних субсидій для допомоги малозабезпеченим громадянам. Крім того, значно покращено операційну ефективність самого Нафтогазу: усунуто посередників на закупівлях та продажах, впроваджується нова, прозора система закупівель, завдяки якій групі вже вдалося зекономити більше 1,5 млрд грн.».

Фото: shipilov.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *