ОСТАННІ НОВИНИ

Польські музиканти заспівають у Львові, щоб зібрати гроші на реставрацію козацької чайки

Діана Лядик

|

У неділю, 27 листопада, о 18.00 в арт-кав’ярні «Квартира 35» польські музиканти співатимуть морські пісні – шанти. Таким чином вони хочуть зібрати кошти на реставрацію козацької чайки «Пресвята Покрова», яка нині перебуває у порту Понт-Авент на Заході Франції. Про це повідомляють організатори.

shanti

Серед виконавців команда найстаріших польських шантменів «Stare Dzwony», добре відомий вокальний дует Домініки Жуковської і Анджея Корицького, капітан вітрильника «Чорна Завіса» – Вальдемар Мєчковский та секстет «Klang». На концерті звучатимуть не лише класичні шанти, а й авторські пісні сучасних моряків, балади та джазові композиції. Також буде нагода побачити й почути типові матроські інструменти: концертіні та кості. Спеціальним гостем буде український гурт «Миклухо Маклай», який виконає традиційні пісні козаків, що ходили на чайках.

Усі кошти, зібрані на концерті, підуть на відновлення української легенди – козацької чайки «Пресвята Покрова», яка нині перебуває у порту Понт-Авент на Заході Франції.

Власне, щоб відновити давні традиції українського мореплавства, 1991 році група ентузіастів взялася сконструювати за давніми кресленнями унікальний човен – козацьку чайку «Пресвята Покрова». Відтоді команда вітрильника здійснила близько 15-ти морських походів, брала участь у десятках змагань, фестивалів, зйомках фільмів та святкувань, під час яких презентувала традиції нашої держави майже у всіх європейських країнах.

«На жаль, останні п’ять років, спочатку через економічні чинники, а пізніше – через політичні події, команда чайки не мала можливості здійснювати походи, тож човен стояв у порту і, без належного догляду, нищився. З весни 2016 р. оновлена команда чайки, з допомогою небайдужих українців, поляків та французів, спромоглася провести ремонті роботи на 70%! Та, щоб відновити чайку повністю, потрібно ще 60 тисяч грн. Тож, щоб допомогти нам, польські колеги й запропонували провести концерт у Львові», – каже Тарас Бенях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *