ОСТАННІ НОВИНИ

70-річчя створення Львівської національної академії мистецтв відзначать на державному рівні

|

70-річчя з дня заснування Львівської національної академії мистецтв буде відзначено на найвищому державному рівні. Відповідну постанову прийняла сьогодні, 16 листопада, Верховна Рада України, передає кореспондент Львівського порталу.

верховна рада

Як зазначають автори документу (народні депутати України І.Васюник, М.Княжицький, М.Кадикало, О.Юринець), прийняття цієї постанови матиме важливе значення не лише для територіальної громади міста Львова, але і для України загалом, зважаючи на спрямованість ювілейних заходів на популяризацію унікальних культурних та історичних цінностей, подальший розвиток національного мистецтва, культурну розбудову України.

Народний депутат Ігор Васюник наголошує, що саме сьогодні – 16 листопада – Львівська національна академія мистецтв відзначає своє 70-річчя!

«Вітання дружньому та професійному викладацькому складу академії, вітання студентам від усіх колег-парламентарів. Львівська академія мистецтв спільно з усім мистецьким середовищем творить майбутнє Львівської Мистецької Школи. Ви зробили і робите вагомий внесок у розвиток культури, мистецтва, художньої освіти та збереження мистецької спадщини України», – підкреслює парламентар.

Довідка:

Львівська національна академія мистецтв представляє один з найбільш важливих напрямів вищої освіти України, а саме – професійну підготовку і виховання творчих особистостей у галузях образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва, дизайну, реставрації, культурології, мистецтвознавства та менеджменту мистецтва. Ідея створення у Львові мистецької академії зародилася у 1946 році, а тому сучасний навчальний заклад є спадкоємцем кращих традицій і надбань художньої освіти.

Львівська академія – вищий навчальний заклад ІV рівня акредитації. Офіційно створена у вересні 1946 р. (початково як інститут прикладного і декоративного мистецтва), у 1994 р. вона була реорганізована у Львівську державну академію мистецтв, а 21 серпня 2004 р. за вагомий внесок у розвиток національної освіти і науки, загальнодержавну і міжнародну діяльність їй надано указом Президента України статус національного навчального закладу.

Львівська національна академія мистецтв активно співпрацює з вітчизняними і закордонними навчальними закладами. Насамперед, йдеться про тривалу і плідну взаємну працю з Київською національною академією образотворчого мистецтва і архітектури та Харківською державною академією дизайну і мистецтв. Серед закордонних партнерів чимало відомих європейських художніх академій та інститутів у Польщі, Франції, Угорщині, Австрії, Болгарії, країнах Прибалтики, що особливо актуально в плані європейської освітньої інтеграції. Ефективним засобом реалізації державних програм стало створення у 1993 р. на базі Академії Навчально-науково-творчого комплексу, до його складу входять 22 навчальних заклади України І – IV рівнів акредитації, які ведуть підготовку у галузі мистецтва.

21 випускник Академії став лауреатом Національної (державної) премії України імені Тараса Шевченка.

Сьогодення Львівської національної академії мистецтв – це, насамперед, вдосконалення і розвиток власної Школи, яка спільно з іншими мистецькими закладами, провідними митцями, мистецькими спілками, спільно з мистецьким середовищем творить майбутнє Львівської Мистецької Школи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *