ОСТАННІ НОВИНИ

Пильнуйте своїх малюків: щороку на Львівщині опіки отримують близько 700 діток

|

Щорічно на Львівщині майже 700 дітей зазнають опіків. Про це під час прес-конференції повідомив начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб, передає Львівський портал.

opiki

«У Львівській області близько 700 дітей щороку лікуються від опіків різних ступенів важкості. Опікові травми займають друге місце серед дитячого травматизму, але за важкістю клінічного перебігу, складністю лікування, вартістю та наслідками – є одними з найскладніших», – зазначив він.

Водночас він наголосив на тому, що найбільше опіків стається у віці від 0 до 5 років.

«Власне, найбільша концентрація опіків від 1 до 3 років. У цей період малюки пізнають світ, вони лізуть туди, куди не слід, і це може обернутися трагедію…Тому скеровуємо свої зусилля на те, щоби вчити батьків, як вберегти своїх малюків від опіків», – зауважив Володимир Зуб.

Як показує досвід дитячого опікового відділення 8-ї міської клінічної лікарні, майже всі випадки термічних уражень у дітей стаються в побуті.

«Достатньо гарячої води, яка міститься в одному горнятку, щоби спричинити важкий опік, площею 30% у дитини, віком 3 років. Доволі часто це стається, коли батьки, тримаючи маленьку дитинку, беруть у руки гарячий чай чи каву…», – пояснив начальник управління охорони здоров’я ЛМР.

За його словами, також нині  є багато опіків побутовими хімічними речовинами. «Вся хімія є кольоровою, тому приваблює діток: вони тягнуться взяти цю пляшечку, і якщо вона погано закрита, можуть вилити її на себе. Хімічна речовина попадає на одяг, починає свою опікову дію, дитина плаче, батьки не можуть зрозуміти в чому справа, а коли вже роздягають, –бачать опіки…Ще гірше – коли дитина п’є цю речовину або виливає її собі на обличчя…», – каже Володимир Зуб.

Своєю чергою завідувач опікового центру 8-ї міської лікарні, головний комбустіолог Львівської області Василь Савчин розповів про те, як надавати першу медичну допомогу при опіках: «По-перше, слід забрати ураженого від джерела опіку і зняти одяг (підгузники, взуття, сорочки і.т.д). По-друге, охолодити уражену ділянку шкіри  за допомогою вологою тканини або холодної води. Ні в якому разі не можна мазати шкіру якимись кремами чи олією. Далі варто накласти чисту пов’язку на уражену ділянку тіла. Дати обезболююче і не займатися самолікування, а відразу звернутися до лікарів».

Довідка:

Що можна і що не можна робити

На кухні:

-не ставте посуд з гарячими рідинами на краю стола;

-не залишайте рушники звисати з плити;

-переконайтеся, що шнури від електричних водонагрівачів та чайників не звисають;

-не їжте і не пийте нічого гарячого, коли дитина сидить на колінах або якщо ви тримаєте її на руках;

-готуйте їжу на дальній конфорці та повертайте ручки посуду до середини;

-використовуйте захисну решітку, яка блокує вашій дитині дотик до гарячих каструль;

-гасіть запалювання олії шляхом накриття покришкою;

-ретельно перемішуйте та перевіряйте їжу перед годуванням дітей, може видатись, що їжа лише тепла ззовні , але всередині вона можу бути гарячою;

У ванній кімнаті:

-не залишайте кран відкритий на «гарячу» воду;

-заповнюйте водонагрівач водою не вище 48 градусів та сильно закрутіть кришкою;

-не залишайте посуд з гарячою водою на підлозі – діти можуть легко потрапити в нього.

Фото: Львівська пошта

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *