ОСТАННІ НОВИНИ

Львів’янам нагадують про небезпеку перенавантаження електромереж в період осені-зими

|

Основною проблемою якісного електропостачання є значне  перенавантаження електромереж. Особливо це спостерігається із настанням холодної пори року, коли мешканці активно обігрівають помешкання електроприладами. Про це повідомляють у ПАТ «Львівобленерго» і застерігають, що електромережі, які не розраховані на такі навантаження, працюють в аварійному режимі, і це  призводить до масових вимкнень електроенергії, пошкоджень електрообладнання і може спричинити пожежі та нещасні випадки, передає Львівський портал.

пожежа електроприборів

Кожен житловий будинок проектується, споруджується із врахуванням певних розрахункових величин, у тому числі береться до уваги вид опалення, враховуються конкретні параметри електромереж, які розраховані на певну потужність. Так, раніше, при проектуванні будинків старого житлового фонду на кожну квартиру передбачалося по 1,3 – 2,5 кВт дозволеної потужності. Сьогодні потужність тільки одного сучасного приладу обігріву може становити 5 кВт. Тому при одночасному ввімкненні енергоємних електроприладів (електроопалювальне устаткування, водонагрівачі, кондиціонери, мікрохвильові пічки, електрочайники та ін.) необхідна потужність для їх роботи зростає в десятки разів. Електромережі, що не розраховані на такі навантаження, працюють в аварійному режимі, а це  призводить до масових вимкнень електроенергії.

Через надмірну перенавантаженість не витримують і горять кабелі та електропроводи, відключаються автоматичні вимикачі в щитках, розташованих на сходових клітках, вимикається захист на підстанціях, пошкоджуються прилади обліку електроенергії, горять освітлювальні пристрої. За таких обставин погіршується якість електричної енергії, знижується рівень напруги в електромережі. Причому, погіршення якості напруги відбувається не тільки у споживача, який вмикає потужні електроприлади, а й у його сусідів та навіть у цілих районах.

Перенавантаження електромереж може спричинити пошкодження не тільки побутового електрообладнання, а й енергетичного – у розподільчих щитках, на підстанціях, в гіршому випадку – пожежі та нещасні випадки. Для утримання такого зросту навантажень на електромережі ПАТ  «Львівобленерго» змушене встановлювати технічні засоби для приведення потужності, яка споживається абонентами, у відповідність до укладених договорів та вимог проектно-технічної документації на будинки.

Відтак, щоб  не допустити серйозних проблем з електропостачанням, споживачі мають дотримуватися потужностей, передбачених договором про електропостачання, або своєчасно звертатись до енергопостачальної організації для збільшення відведеної потужності електроенергії.

Також занепокоєння енергетиків викликає і самовільне втручання людей в роботу внутрішніх будинкових електромереж.  Підключення у щитових – справа винятково фахівців-енергетиків, а не сумнівних «спеціалістів».  Особливо багато таких випадків у старому житловому фонді, де мешканці самостійно підключають нові побутові прилади до електромережі, яка у будинках часто не відповідає сучасним вимогам і не розрахована на сучасні потужності.

Дуже небезпечним є самовільне встановлення електрокотлів. Їх повинні підключати  лише спеціалісти. В іншому випадку – трагедії не уникнути. Адже мова йде про обов’язкове підключення новітніх електроприладів з використанням трипровідної мережі, справних захисних автоматів та інших елементів обладнання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *