ОСТАННІ НОВИНИ

До Львова приїдуть зірки американського джазу

|

Із 2 по 11 грудня Львів стане центром XVІ міжнародного джазового фестивалю  «Jazz Bez», який поєднає 15 міст України та Польщі. Фестиваль намагається показати якнайбільше джазових стилів та привозить музикантів, які зараз творять світовий джаз. Тут публіка слухатиме гру кращих музикантів зі США, Куби, Канади, Японії, Італії, Іспанії, Люксембургу, Бельгії, Німеччини, Швеції, Молдови, Польщі та України.  Про це Львівському порталу повідомили організатори. Про це Львівському порталу повідомили організатори заходу.

dzhaz

Цього року на «Jazz Bez» приїдуть відомі американські джазмени, серед яких легендарний басист Девід Фрізен (David Friesen), віртуозний віолончеліст Натан Бонтраґер (Nathan Bontragеr), канадський гітарист українського походження Алекс Максимів (Alex Maksymiw), контрабасист із Гавани Роланд Абреу (Roland Abreu) та зірка світового фрі-джазу Кен Вандермарк (Ken Vandermark).

Роланд Абреу виступить 3 грудня у Львівській Філармонії в складі Budniak / Bakovsky INTERMEDIUM QUINTET разом з українськими саксофністом Тарасом Баковським і трубачем Дмитром Бондарєвим та польськими перкусистом Пьотром Будняком і гітаристом Пьотром Ліповичем.

Роланд Абреу народився в Гавані. Здобув освіту в одній з найвідоміших музичних консерваторій Куби – Guillermo Tomas Bouffartigues. Виступав у Гавані з Вінтоном Марсалісом та гуртом Kool and the Gang.  Співпрацює із такими музикантами, як: Bobby Carcasses та AfroJazz, Michel Herrera та JovenJazz, Jadasni Portillo та Cause, Ernesto Camilo та Klazz Brothers.

У неділю, 4 грудня, в дуеті зіграють двоє відомих басистів з Америки та України David Friesen & Andrew Arnautov Project.

Девід Фрізен є одним небагатьох басистів у світі, які самостійно можуть утримувати аудиторію під час сольного концерту. Девід грає разом із такими легендами, як: Чік Коріа, Арт Фармер, Джо Гендерсон, Фредді Габбард, Кларк Террі… Музика Фрізена характеризується змішанням народних єврейських і класичних мелодій, ліричною силою і теплом.

У дуеті із Фрізеном виступить український басист Андрій Арнаутов, який грав разом із Петом Метіні, Діззі Гілеспі, Роєм Гаргровом, Віктором Мендозою, кубинськими зірками Buenavista Social Club  та викладав музику на Ямайці.

10 грудня  до Львова приїде міжнародний проект REDNAXELA, музиканти якого мандрують світом, змінюючи країни та звукові середовища. У проекті виступають німецька джазова сопрано-вокалістка Almut Kühne, що зараз перебуває на резиденції  Нью-Йорку;  бельгійська альт-вокалістка Elsa Gregoire, яка переїхала до Нового Орлеану, а звідти до Берліну; канадсько-бельгійський саксофоніст і кларнетист Peter Van Huffel; німецькі джазовий тромбоніст Matthias Müller  та барабанщик Jan Leipnitz; віолончеліст Nathan Bontrager зі Сполучених Штатів та канадсько-український гітарист Алекс Максимів.

Натан Бонтраґер професійно грає на віолончелі, альті, віола да гамба, гітарі, фіделі, бас-гітарі, піаніно, органі та перкусії. Зазвичай Натан виконує стародавню музику на бароковій віолончелі, експериментальну, імпровізаційну та класичну музику. Бонтраґер має велику приватну студію в Нью-Гевені, а також викладає в Foote School та New Haven Academy.

Алекс Максимів  народився в Торонто в українській сім’ї. Закінчив джазову програму Гумберт-Коледжа в Торонто, здобув магістерський ступінь у Консерваторії Амстердаму.  Упродовж останніх 10 років, Максимів виступав з багатьма відомими виконавцями, як: Marcus Strickland, Dick Oatts quartet,  Stacy Dillard, Amsterdam Jazz Orchestra, Don Thompson, Kelly Jefferson…

2009 року Алекс  став членом «JazzClub.Lviv», деякий час жив у Львові та грав із багатьма музикантами львівського джазового середовища. Зараз Алекс концертує всім світом та привозить зірок джазу до України.

Завершиться фестиваль у неділю, 11 грудня.  Зірки світового фрі-джазу американський саксофоніст Ken Vandermark та німецький перкусист Klaus Kugel , які спеціально приїдуть в Україну, щоб разом із контрабасистом Марком Токарем зіграти на закритті  XVI фестивалю  «Jazz Bez».

Ken Vandermark – одна із найважливіших постатей сучасного джазу, видатний американський саксофоніст і кларнетист. Упродовж останніх 30 років Вандермарк працює над розширенням можливостей імпровізаційної музики.  Лідер та учасник проектів Vandermark 5, Territory Band, DKV Trio, Sonore, AALY, School Days, Free Fall, Peter Brotzmann Chicago Tentet і безліч інших.

Кен – активний учасник світової джазової спільноти, який пов’язує американські та європейські джазові середовища.  У 2007 році Вандермарк, виступив на «Джаз Безі» зі своїм проектом «Resonance» та викликав фурор серед українських шанувальників фрі-джазу.

Всі концерти фестивалю «Jazz Bez»  у Львові відбуватимуться у Львівській Філармонії. Окрім концертної програми, на фестивалі відбудуться джазові майстер-класи Девіда Фрізена та наукова конференція, а вечірні джем-сейшени, як і завжди, збиратимуть музикантів та шанувальників  джазу у «Дзизі».

Програму заходу можна переглянути тут.

Довідка

Цього року  «Jazz Bez»  об’єднає Київ, Харків, Тернопіль, Ужгород, Луцьк, Рівне, Івано-Франківськ, Дрогобич, Краматорськ та польські Варшаву, Перемишль, Люблін, Білосток, Познань, Вроцлав та лемківське село Новицю, де народився Богдан-Ігор Антонич. Центром фестивалю, як і завжди буде

Вже шістнадцятий рік «Jazz Bez» наче транскордонний джазовий марафон, поєднує десятки міст України і Польщі єдиним святом музики і свободи. Прецедентів такій джазовій події досі немає. За 15 років на фестивалі відбулися сотні концертів, утворилися десятки міжнародних проектів, а кількість музикантів, що грали на «Jazz Bez» перевищила тисячу.

Фото: JazzPeople

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *