З початку 2017 року в українців зросте квартплата?

|

З початку 2017 року витрати на обслуговування внутрішньобудинкових електромереж мають бути включені до структури тарифів на послуги з утримання будинків і споруд і прибудинкових територій (т. зв. «квартплата»). Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі ПАТ «Львівобленерго».

кошти

Так, своїм протокольним рішенням №6 від 08.09.2016 року НКРЕКП звернула увагу енергопостачальників на зміни, внесені постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2015 року № 515 до Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, тим самим фактично заборонила включати у тариф на передачу електроенергії місцевими (локальними) електромережами витрати за послуги спільного використання технологічних електромереж.

Як є зараз?

Власністю ПАТ «Львівобленерго» є кабельні і повітряні електромережі лише до ввідного щитка будинку. А електромережі всередині будинку, які є технологічними, є на балансі житлово-експлуатаційних організацій. Саме ЖЕКи (ЛКП, ОСББ) є відповідальними за стан цих мереж.

Сьогодні витрати на обслуговування і ремонт електромереж всередині будинку входили до тарифу за спожиту електроенергію. Відповідно, для зручності клієнтів, між ПАТ «Львівобленерго» та комунальними підприємствами Львівщини укладені договори про спільне використання технологічних електромереж.

«Ми щомісячно компенсували ЖЕКам витрати, які були пов’язані з обслуговуванням внутрішньобудинкових електромереж. У Львові  в нас таких договорів є 42, у області — 60», — розповів начальник виробничо-маркетингової служби ПАТ «Львівобленерго» Юрій Кошла сьогодні під час брифінгу.

Як буде?

З нового року, враховуючи рішення НКРЕКП та змінений Порядок формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, витрати на обслуговування електромереж мають бути включені до структури тарифів на послуги з утримання будинків і споруд і прибудинкових території. Мається на увазі так звана «квартплата».

Одночасне закладання складової обслуговування і ремонтів електромереж у тарифи енергопостачальних компаній і житлово-експлуатаційних компаній є неправомірним і неможливим.

Отже, з 1-го січня 2017 року ПАТ «Львівобленерго» змушене припинити договори з комунальними підприємствами, а отже — щомісячні відшкодування. Тому що мешканці платитимуть за обслуговування і ремонт електромереж всередині будинку напряму житлово-експлутаційним організаціям.

Наголошуємо, що приймати рішення стосовно змін складових тарифів є лише у компетенції НКРЕКП. В свою чергу ПАТ «Львівобленерго» зобов’язане дотримуватись чинного законодавства України.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *