ОСТАННІ НОВИНИ

Клих та Карпюк – жертви російського правосуддя, – Amnesty International

|

Двоє українців Станіслав Клих та Микола Карпюк засуджені в Росії після фіктивних зізнань «вибитих» тортурами. Українцям інкримінують серію вбивств, які вони не здійснювали. Вони стали жертвами пародії на правосуддя, після того, як були відхилені їх апеляції на тривалі терміни тюремного ув’язнення. Про це Львівському порталу повідомили у організації Amnesty International.

47

За даними захисників, Станіслав Клих та Микола Карпюк були засудженні за звинуваченням у вбивстві російських солдатів в Чечні в 1990-ті роки, незважаючи на надання переконливих доказів про те, що їх обох не було в нестабільному регіоні в той час. Не зважаючи на докази, Верховний суд Москви підтримав вирок у 22 роки ув’язнення для Карпюка та 20 років для Клиха.

«Справа Росії проти цих людей не піддається логічному поясненню. Численні порушення справедливого судового розгляду і непереконливі докази обвинувачення свідчать про сфабриковану справу. Їх позбавили доступу до своїх адвокатів і вони стверджують, що свідчення давали під тортурами», – зауважив директор Amnesty International у Європі та Центральній Азії Джон Дальхізен.

«Замість того, щоб виправити цю кричущу пародію на правосуддя Верховний суд знову не розглянув докази і залишив в силі звинувачення по справі в цьому пропагандистсько-показовому судовому процесі», – додав він.

Клих та Карпюк, які належать до української правої націоналістичної групи, не могли звернутися до своїх адвокатів протягом кількох місяців після арешту в 2014 році, під час яких, за їхніми ствердженнями, їх катували задля зізнань.

Станіслав Клих розповів, що його змушували пити горілку допоки він не втрачав свідомість, давали психотропні препарати, що змінюють свідомість, підвішували за грати його камери, катували електричним струмом та тримали в одиночній камері більше року. Жодну з цих заяв про катування не було розслідувано.

Адвокат Клиха, що була призначена державою, навіть не з’явилася під час його допиту, а потім з’ясувалося, що була у декретній відпустці.

«Російська влада повинна розслідувати серйозні заяви про застосування тортур правоохоронними органами, так само як і відмову у доступі до адвокатів», – заявив Джон Далхізен після апеляційного слухання в Москві.

Тортури вплинули на психічне здоров’я Станіслава Клиха, який виглядав стривоженим протягом всього процесу, що розпочався в жовтні 2015 року.

Він роздягався в залі судового засідання, вигукував образи і вішався з ніг на голову  в клітці відповідача.

В листопаді 2015 року Клих порізався лезом на знак протесту  проти відмови влади провести медичне обстеження. У жовтні 2016 року, він стверджував, що не пам’ятає дати народження і під час судового слухання просив, щоб його захищав Стас Михайлов – російська поп-зірка.

Всі запити  про незалежну психіатричну експертизу щодо Станіслава Клиха було відхилено, і замість цього його визнали спроможним вистояти в суді.

До моменту застосування тортур він не мав в анамнезі психічних захворювань.

«Ігнорування стану здоров’я Станіслава Клиха, незважаючи на докази, що свідчать про його вразливість, є жорстким і нелюдським. Його повинен оглянути незалежний медичний спеціаліст якомога швидше», – зазначив Джон Дальхізейн.

Як відомо, Микола Карпюк та Станіслав Клих були затримані під час відвідин Росії, в березні 2014 і в серпні 2014 року, відповідно.

Вони обидва були членами української правої групи Української Національної Асамблеї – Української Націоналістичної Самооборони (УНА УНСО), що заборонена в Росії.

Їх було засуджено Верховним судом Чечні в травні 2016 року за звинуваченням у членстві в групі бойовиків, що вбила 30 російських солдатів під час конфлікту в Чечні від 1994-96 рр.

Обидва чоловіки заперечують всі звинувачення.

Алібі Миколи Карпюка, що він навчався в Україні під час, так званих, злочинів було проігноровано судом. Клих перебував під слідством в Україні за здійснення іншого злочину та отримав підписку про невиїзд.

Визнання підсудних винними відбулося на основі зізнань двох чоловіків, ймовірно вибитих під час катувань, а також свідчення ще одного свідка, Олександра Малофєєва, члена УНА УНСО, який також знаходиться  у в’язниці за вбивство російський військовослужбовців.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *