У суботу, 22 жовтня, у с. Нижнє Гусне Турківського району на базі підприємства “Еко-Газда” відкрили новий молокопереробний цех площею 700 м кв із виготовлення сирів. За одну зміну тут перероблятимуть 5 тонн молока. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської ОДА.
Керівник Львівської ОДА Олег Синютка ознайомився із процесом переробки молока та виготовленням різних видів сирів у новому цеху.
“Це перший молокозавод, який за багато десятків років збудували на Турківщині. Це є дуже важливим не лише з огляду на виробництво якісного натурального сиру, це чудова можливість для людей, які недалеко від власних осель, здаватимуть молоко і матимуть щодня непоганих додатковий дохід, – заначив Олег Синютка.
Директор департаменту агропромислового розвитку ЛОДА Наталія Хмиз наголосила на важливості відроджернні традиції сироваріння на Турківщині.
“На початку 20-го століття сири, виготовлені на території теперішнього Турківського району експортували по усій Європі. Відродження цієї памяті, яка ще напевно залишилась у підсвідомості, відновлення традицій, нове життя для сільських територій, додатковий заробіток для населення – всі ці чинники впливатимуть позитивно на розвиток і даного підприємства, і регіону вцілому”, – зазначила Натілія Хмиз.
За словами керівництва цеху, тут вироблятимуть висококалорійні сири, із великою поживною цінністю.
“Сир вироблятимуть з високоякісного молока, яке отримується від корів, випас яких проводиться на гірських та пригірських пасовищах Карпат”, – зазначив керівник молокообробного цеху Руслан Кравчик.
Так, купуватимуть молоко у особистих селянських господарствах Турківського району. Реалізовуватимуть сирну продукцію, виготовлену у цеху, на ринках та торгових мережах області.
Варто зазначити, що будівництво цеху розпочали у 2015 році.
Фото: ЛОДА