ОСТАННІ НОВИНИ

Біля «Арени Львів» збудують конгрес-центр, перший етап зведення якого коштуватиме львів’янам 780 тисяч

|

У Львові неподалік стадіону «Арена Львів» на вулиці Стрийській з’явиться конгрес-центр, техніко-економічне обґрунтування для якого за 780 тисяч розробить міжнародна консалтингова компанія «Jones Lang LaSalle». Про це у коментарі Львівському порталу повідомила директор ЛКП «Агенція з підготовки подій» Ліна Остапчук.

kongres-tsentr

За її словами, про будівництво такого конгрес-центру у Львові говорили уже  давно.

«Ця ідея багато разів обговорювалась, оскільки настала потреба, щоб у Львові з’явилось місце для масштабних подій міжнародного класу. Зараз один з найбільших конференц-залів у Львові – «Арена Львів» на 1200 місць. А якщо ми хочемо провести конференцію на 2 тисячі людей, чи більше, то місця немає. Але це не лише пов’язано із конференційною діяльністю, а також з іншими подіями, які могли би відбуватися у місті: і спортивні, і культурні, навіть концерти, тощо», – зазначила вона.

На питання кореспондента Львівського порталу, чи часто у Львові відбуваються події, які потребують приміщення для такої великої кількості людей, Л. Остапчук відповіла:

«Можемо сказати, що такі поді не відбуваються, тому що немає місць. З іншого боку, такі події могли би відбуватися, якби місце було. Багато хто з організаторів подій можуть запросити таку велику кількість учасників. До прикладу, нещодавно закінчилася подія «IT-Арена» – вони точно готові привезти більшу кількість учасників, але вони обмежені кількістю місць»,- зазначила вона.

Щодо фінансування цього проекту, то нещодавно міжнародна консалтингова компанія «Jones Lang LaSalle» виграла тендер на виготовлення техніко-економічного обґрунтування, на які з бюджету розвитку Львова було виділено 780 тисяч гривень.

«Місто фінансує перший етап (виготовлення ТЕО – ред.), а подальше фінансування буде вирішуватись. У техніко-економічному обґрунтуванні буде прописана модель, як би воно мало керуватися. Тоді стане відомо, чи місто буде повністю фінансувати, чи дофінансовувати, чи це може бути приватно-публічне партнерство, міжнародна управляюча компанія, тощо. Моделей є багато, наразі ми не знаємо, яка буде обрана»,- пояснила Ліна Остапчук.

Так, наразі міжнародна компанія готує ТЕО – це  перший етап цього проекту. Наступним етапом буде архітектурний міжнародний конкурс. Експерти оцінять ринок послуг, потенційні заходи і дадуть свої висновки та рекомендації щодо площі та кількості місць конгрес-центру. Після цього вже буде готуватися проект конгрес-холу.

Також Л.Остапчук розповіла Львівському порталу, що земельна ділянка, на якій буде розташований центр, була зарезервована міською радою ще від 26 лютого 2015 року.

«Рішенням № 4365 сесії міської ради нам було зарезервовано земельну ділянку на вул. Стрийська- Кільцева дорога біля стадіону «Арена Львів», щоб там постав цей конгрес-центр. Згідно попередніх досліджень, генерального плану там якраз передбачено будівництво інфраструктурного об’єкта для проведення масових заходів», – додала директор «Агенції з підготовки подій».

Водночас активістка ГО «Народна дія», юрист Олеся Дацко вважає, що Львів не потребує такого конгрес-центру.

«Я не бачу сенсу за комунальні кошти утримувати таку структуру, яка буде, очевидно, неприбутковою. Я собі не уявляю, щоб хтось офіційно на рівні Львова вів бізнес від імені громади, і щоб цю структуру зробили прибутковою. Там буде два варіанти: або вони збудують і потім продадуть, скажуть «ми не маємо за що утримувати», або – це буде «Арена Львів» №2, де на неї просто перекачають гроші і багато «відкатають», а що робити з рештою – будуть розбиратися», – прокоментувала Львівському порталу вона.

«І чому на сміттєпереробний завод у нас не виділяється ні копійки грошей, а на конгрес-хол – 780 тисяч тільки на техніко-економічне обґрунтування?», – додала активістка.

Довідка:

ТОВ «Джонс Ленг Ласаль / Jones Lang LaSalle Incorporated (JLL) – міжнародна консалтингова компанія у сфері нерухомості. Офіси компанії знаходяться у понад 80 країнах світу, включаючи країни Північної і Південної Америки, Європи, Африки, Азії та Близького Сходу. Компанія надає комплексні професійні послуги в сфері нерухомості, включаючи аналіз ринку, стратегічний консалтинг й оцінку, здачу в оренду площ, залучення фінансування та продаж об’єктів, управління будівництвом, а також управління об’єктами нерухомості та експлуатацію.

Компанія користується авторитетом на світовому ринку, один із найвідоміших спільних проектів світового рівня, до якого долучились JLL – World Expo 2020 Dubai.

Фото: Zaxid.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *