ОСТАННІ НОВИНИ

Інститут національної пам’яті хоче, щоб Польща негайно відновила знищені українські пам’ятники

|

Інститут національної пам’яті вимагає від Польщі  негайно відновити знищені українські пам’ятники та пам’ятні знаки коштом польської сторони. Про це йдеться у заяві Українського інституту національної пам’яті, передає кореспондент Львівського порталу.

14671280_1576143245744414_3090443279764185880_n-1-620x400

Подаємо текст заяви у повному обсязі:

«Заява Українського інституту національної пам’яті з приводу нищення українських могил на території Республіки Польща»

В час збройної агресії Російської Федерації проти України, Республіка Польща стала одним з тих сусідів, який чітко засвідчив свою повагу до суверенітету України та недоторканості українських кордонів, повідомляє Український інститут національної пам’яті. Протягом цих складних років, ми завжди відчували дружнє плече сусіда та міжнародного партнера. Не лише польська держава, але й ціле польське суспільство продемонструвало бажання розбудовувати між двома народами взаємини на засадах взаємоповаги і добросусідства.

Однак поряд з офіційною позицією державної влади Республіки Польща ми спостерігаємо розгортання небезпечної тенденції, що загрожує реалізації політики добросусідства, руйнує позитивні напрацювання між двома урядами та інститутами громадянського суспільства.

З моменту вторгнення Збройних сил Російської Федерації на територію України, в Польщі була розгорнута кампанія нищення українських військових пам’ятників і могил. Спершу ми спостерігали окремі акти вандалізму: нанесення ксенофобських написів, обливання монументів фарбою тощо. Зазвичай такі дії вчинялись невідомими вночі і в подальшому не розслідувались польськими правоохоронними органами. Однак згодом подібного роду дії набули масового та зухвалого характеру. Лише в період 2014 по 2016 рр. на території Республіки Польща було скоєно щонайменше 14 актів вандалізму щодо українських пам’ятників та місць поховань:

2014 рік

на греко-католицькому цвинтарі в с. Молодичі Ярославського повіту Підкарпатського воєводства сплюндровано пам’ятник українській громаді села.

осквернено символічну могилу вояків УПА у Грушовичах Ярославського повіту Підкарпатського воєводства.

повторний акт вандалізму у Грушовичах.

втретє осквернено символічну могилу вояків УПА у Грушовичах.

у селі Вербиця Томашівського повіту Люблінського воєводства пошкоджено пам’ятний знак на увічнення українських жертв комуністичних репресій, нанесені написи ксенофобського змісту.

 2015 рік

осквернено пам’ятний знак воякам УПА на горі Монастир біля с. Верхрати Любачівського повіту Підкарпатського воєводства.

осквернено пам’ятний знак воякам УПА у с. Молодичі Ярославського повіту Підкарпатського воєводства.

пошкоджено пам’ятний знак загиблим українцям у с. Радружі Любачівського повіту Підкарпатського воєводства.

осквернено пам’ятний знак воякам УПА у с. Білосток Грубешівського повіту Люблінського воєводства.

пошкоджено пам’ятник на символічній могилі вояків УПА у Грушовичах Підкарпатського воєводства.

частково знищено український пам’ятник жертвам комуністичних репресій на горі Монастир біля с. Радруж Любачівського повіту Підкарпатського воєводства.

2016 рік

5 березня 2016 р. знищено частину пам’ятника, що присвячений українській громаді села у Молодичах Ярославського повіту Підкарпатського воєводства.

15 травня 2016 р. здійснено наругу над могилами українського військового кладовища в Пикуличах біля Перемишля. На один з надгробків прикріплено таблицю з текстом образливого змісту.

Однак останній акт ненависті щодо українських місць пам’яті привертає до себе особливу увагу. У неділю вранці, 9 жовтня 2016 р., українська меншина с. Верхрата Любачівського повіту Підкарпатського воєводства виявила акт вандалізму, скоєний на сільському кладовищі. Того ж дня голова Об’єднання українців Польщі Петро Тима повідомив, що невідомі повністю знищили пам’ятник на братській могилі 13-х вояків УПА, що розташований на кладовищі с. Верхрата.

Того ж дня польська ультраправа організація Oboz Wielkiej Polski (OWS), відома своєю співпрацею із терористичними угрупуваннями ДНР і ЛНР, взяла на себе відповідальність за вчинений акт вандалізму. Один з очільників OWS Давід Гудзєц від свого імені опублікував на відеосервісі Youtube ролик, на якому двоє чоловіків вдень знищують українське поховання, використовуючи ломи, молоти та відбійний молоток. Поширений відеосюжет супроводжується піснею ксенофобського змісту, що ображає національні почуття української етнічної меншини в Республіці Польща. Поява відеоролика, як і той факт, що зловмисники не ховаються, а вчиняють свої дії відкрито, викликала широкий суспільний резонанс в Україні.

Змушені констатувати, що акції зі знищення українських місць пам’яті в Польщі набули характеру спланованої ліквідації українського історико-культурного спадку. Відбувається свідоме затирання слідів перебування українського народу на українсько-польському прикордонні. Дотепер жоден із наведених злочинів не розкритий. Безкарність заохочує злочинців до нових, ще більш зухвалих проявів українофобії.

З огляду на зазначене звертаємось до органів державної влади Республіки Польща:

Забезпечити прозоре розслідування всіх фактів наруги та нищення українських місць пам’яті: пам’ятників, пам’ятних знаків, місць поховань.

У відповідності ст. 3, 4 Угоди між Урядом України і Урядом Республіки Польща про збереження місць пам’яті і поховання жертв війни та політичних репресій, негайно відновити знищені українські пам’ятники та пам’ятні знаки коштом польської сторони.

Переконані, що пошук та покарання злочинців, як і відновлення знищених українських пам’ятників, є не лише справою налагодження українсько-польського діалогу про трагічні сторінки минулого, але й справою збереження добросусідських взаємин між Польщею та Україною.

Нагадаємо, як раніше повідомляв Львівський портал у Польщі вандали познущалися над могилами українських воїнів УПА. А також посольство України направило до МЗС Польщі ноту протесту через осквернення пам’ятника УПА.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *