ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні створили систему, яка відстежує витрати державних коштів

|

У Києві презентували систему, яка дозволяє відстежити усі державні закупівлі, здійснені починаючи з 2008 року. База даних «Закупівлі» вже отримала визнання на міжнародному рівні. Вона дозволяє користувачам дізнатися, скільки і на що витрачається державних коштів за кожний конкретний період часу. Про це Львівському порталу повідомили автори ідеї.

64

«Наша база даних «Закупівлі» дозволяє вам працювати за багатьма параметрами», – розповів один з розробників Владислав Герасименко. – Наприклад, ви можете побачити, які закупівлі і на які суми здійснювала визначена державна установа за визначений період. Також легко відслідкувати, що і за якою ціною продавала державі конкретна компанія за увесь час або за певний період. Ви навіть можете знайти усі державні установи, які купили певний товар, — наприклад, ноутбуки, автомобілі, бензин — за вказаний період. База дає можливість розширеного пошуку».

Керівник проекту Анатолій Бондаренко підкреслив, що «Закупівлі» особливо корисні в роботі журналістів-розслідувальників, економічних журналістів та бізнесменів, які хочуть краще розуміти цінову політику. Він розповів, що команда почала створювати систему у 2011 році. «Ми отримали дані, можна сказати, напівлегально — створили робот, який збирав усю необхідну нам інформацію з «Вісника державних закупівель» від 2008 року до актуальної дати. З «ВДЗ» ми працюємо і дотепер, адже частина закупівель там фігурує і досі. Віднедавна ж основним джерелом інформації для нас є система «Прозоро»».

Присутній на презентації проекту директор Департаменту держзакупівель Мінекономрозвитку і торгівлі Олександр Стародубцев сказав, що підтримує команду «Закупівель». Також Стародубцев підкреслив, що такі сервіси, як «Закупівлі» та «Прозоро» сприяють відкритості і успішно працюють на зниження рівня корупції в державі.

«Закупівлі» створені за підтримки фонду «Відродження», робота з оновлення  проводилася  за підтримки «Ініціативи з розвитку аналітичних центрів в Україні», яку виконує Міжнародний фонд «Відродження» за фінансування Посольства Швеції в Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *