ОСТАННІ НОВИНИ

Для отримання учасника бойових дій тепер потрібно 30 днів перебування в зоні АТО

|

Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення. Відтак тепер статус учасника бойових дій надається особам у разі залучення їх до проведення антитерористичної операції на строк не менше ніж 30 календарних днів, у тому числі за сукупністю днів перебування в районах її проведення. Про це повідомляє Урядовий портал.

ато

«Набрали чинності зміни до Постанови КМУ №413 про порядок отримання статусу учасника бойових дій. Тепер, щоб отримати статус УБД особа повинна виконувати завдання в районах проведення НЕ МЕНШЕ 30 ДІБ. При цьому не обов’язково, що це будуть 30 днів підряд. Якщо військовослужбовець їздить у відрядження по кілька днів, то ці дні плюсуються і коли набирається 30 днів таких відряджень, можна отримати посвідчення УБД. Правило 30 днів НЕ РОЗПОВСЮДЖУЄТЬСЯ, якщо людина брала участь у безпосередніх зіткненнях, мала вогневий контакт з противником, брала участь у розвідувальних операціях. Якщо було поранення, контузія, каліцтво правило 30 днів теж НЕ застосовується. Список документів, необхідних для отримання УБД, лишився той самий. Для випадків, коли не застосовується правило 30 днів вимагають також акти службових розслідувань, журнали бойових дій, тощо. Увага! Пам’ятаємо, принцип «закон зворотної сили немає», тому вже видані статуси, ніхто відміняти не буде», – зазначають на своїй сторінці у FaceBook фахівці Центру правового захисту учасників АТО.

«До цього часу особа мала право отримати статут учасника бойових дій незалежно від кількості днів перебування у зоні АТО. Дане нововведення сприятиме уникненню безпідставних прийняття рішень про видачу УБД,  оскільки справжні захисники і так фактично більше 30 днів беруть участь в антитерористичній операції», – роз’яснила в коментарі Львівському порталу координатор Центру правового захисту учасників АТО Тетяна Кочірко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *