ОСТАННІ НОВИНИ

Рада прийняла закон про держпідтримку кіно

|

Верховна Рада прийняла закон про державну підтримку кінематографу в Україні. За законопроект у другому читанні проголосували 230 нардепів, пише УП.

71

Законопроект передбачає державне забезпечення і стимуляцію виробництва, поширення, популяризації та демонстрації національних фільмів у кіно-, відеомережі, на телебаченні, в мережі Інтернет.

Згідно з текстом закону, він визначає «засади державної підтримки кінематографії в Україні, що має на меті створення сприятливих умов для розвитку кіновиробництва, встановлення прозорих процедур здійснення фінансування державою проектів у сфері кінематографії».

Кінематографія визнається сферою культури, яка підтримується державою.

Зокрема, у статті 6 закону вказуються, що така підтримка здійснюється за рахунок коштів Державного фонду підтримки кінематографії України, управління яким здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кінематографії.

Цей орган є головним розпорядником коштів Фонду та розпоряджається ними виключно на підставі рішень Ради з державної підтримки кінематографії, яка складається з 9 осіб, що призначаються строком на 2 роки.

Держфонд підтримки кіно поповнюється, зокрема, за рахунок коштів виділених із загального фонду держбюджету у розмірі не менше 0,2 відсотка видатків.

Держпідтримка, згідно із законом, може здійснюватися як у вигляді держзакупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для виробництва фільмів, так і у вигляді субсидії.

Як відомо, нардепи взялися рятувати українське кіно ще 28 січня. Прийняття цього законопроекту не потребує додаткових витрат з Державного бюджету України, проте дозволить стимулювати розвиток української галузі виробництва комерційного кіно і серіалів.

Відтак українцям варто розраховувати на:

– збільшення обсягу вироблених в Україні фільмів, в тому числі національних фільмів та їх трансляції на телеканалах України;

– збільшення частки українських фільмів в касових зборах України з сьогоднішніх 2,5% до 25%;

– збільшення частки українських фільмів та серіалів в ефірі загальнонаціональних телеканалів у 3 рази;

– розвиток сучасної інфраструктури для виробництва та розповсюдження кіно і серіалів з створенням конкурентоздатного, у тому числі і на зовнішніх ринках, українського продукту, а також задля залучення іноземних виробників контенту.

Також автори закону розраховують на залучення інвестицій та розвитку інфраструктури кіновиробництва, та посилення захисту інтелектуальної власності та боротьби з піратством.

Окрім того збільшення кількості робочих місць та податкових надходжень до бюджету – за рахунок галузі кіновиробництва, і за рахунок усіх суміжних галузей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *