ОСТАННІ НОВИНИ

Нардепи взялися рятувати українське кіно

|

Проект Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» подолав перше читання у Верховній Раді України. За відповідний законопроект проголосувало 234 народні обранці. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу із зали засідання сесії ВРУ.

137

За словами авторів законопроекту, кінематографія, як особлива складова культури, набуває надзвичайного значення у теперішній час, адже саме кінематографія вносить неоціненний вклад у розвиток національних цінностей та культури українського народу.

Прийняття цього законопроекту не потребує додаткових витрат з Державного бюджету України, проте дозволить стимулювати розвиток української галузі виробництва комерційного кіно і серіалів.

Якщо цей закон ухвалять то варто розраховувати на:

– збільшення обсягу вироблених в Україні фільмів, в тому числі національних фільмів та їх трансляції на телеканалах України;

– збільшення частки українських фільмів в касових зборах України з сьогоднішніх 2,5% до 25%;

– збільшення частки українських фільмів та серіалів в ефірі загальнонаціональних телеканалів у 3 рази;

– розвиток сучасної інфраструктури для виробництва та розповсюдження кіно і серіалів з створенням конкурентоздатного, у тому числі і на зовнішніх ринках, українського продукту, а також задля залучення іноземних виробників контенту.

Також автори закону розраховують на залучення інвестицій та розвитку інфраструктури кіновиробництва, та посилення захисту інтелектуальної власності та боротьби з піратством.

Окрім того збільшення кількості робочих місць та податкових надходжень до бюджету – за рахунок галузі кіновиробництва, і за рахунок усіх суміжних галузей.

За словами народного депутата з Львівщини Ігоря Васюника – це важливий крок в підтримці українського кінопродукту.

«В першому читанні проголосували за законопроект про державну підтримку українського кінематографу – 234 голоси «За». До другого читання внесемо всі необхідні правки та врахуємо усі зауваження.

Але без сумніву – це важливий крок в підтримці українського кінопродукту, а саме україномовного кіно: в створенні та ротації на українських телеканалах. Окрім того, законопроект передбачає посилення боротьби з піратством, в тому числі в мережі Інтернет», – повідомив він на своїй сторінці у Фейсбук.

Як відомо минулорічне прийняття Верховною Радою України Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України» вивільнило чималу нішу від російського аудіовізуального продукту, а вітчизняна кінематографія не була до цієї ситуації готова.

За сьогоднішніх умов, ситуація в українській кінематографії, на жаль, не дозволяє робити оптимістичних прогнозів на майбутнє, без стимулюючої підтримки держави галузь очікує стагнація (застій – ред.).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *