ОСТАННІ НОВИНИ

Обережно – правець! Лікарі наполягають на щепленнях

|

Львівський міський відділ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляє, що 27 серпня у відділення інтенсивної терапії та реанімації КЗ ЛОР «ОХМАТДИТ» в тяжкому стані госпіталізовано 8-річного хлопчика  з діагнозом «Правець» і  з’ясовано, що через відмову батьків хлопчик ще з дитинства не отримував жодного щеплення. Відтак, лабораторний центр нагадує про небезпеку цього гострого інфекційного захворювання. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі міськради Львова.

щеплення головна

В  Україні правець залишається медичною і соціальною проблемою, оскільки за летальністю займає четверте місце після СНІДу, сказу та мієлоідозу. Зокрема, кількість летальних випадків, якщо людина не отримала щеплення проти правця, становить 50-80%. Останні такі чотири випадки на Львівщині зафіксовані у 2008 році – тоді померло двоє людей.

Високу летальність зумовлюють: порушення  у проведенні як планової активної, так і активно-пасивної (після травми) імунізації, що не забезпечує належного захисного рівня протиправцевого імунітету; відсутність належної санітарно-освітньої роботи, внаслідок чого майже 80% потерпілих після травм несвоєчасно або зовсім не звертаються за медичною допомогою; недостатня кількість необхідних імунобіологічних препаратів.

Нагадаємо,  правець – гостре інфекційне захворювання, що уражає нервову систему, викликає тонічні і тетанічні судоми скелетних м’язових волокон, що призводить до асфіксії.  Збудником захворювання є анаеробна спороутворююча паличка, що може проникнути в організм людини через дрібні, частіше – колоті рани  при побутових і сільськогосподарських травмах, особливо нижніх кінцівок. Загалом від правця у світі щорічно гине понад 160 000 людей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *