ОСТАННІ НОВИНИ

На Самбірщині відбудеться одинадцятий етнографічний фестиваль «Лемківська ватра»

|

У неділю, 4 вересня, у селі  Нагірне Самбірського району відбудеться лемківський етнографічний фестиваль «Лемківська ватра».  Про це Львівському порталу повідомили у департаменті з питань культури національностей та релігій Львівської облдержадміністрації.

99

Як розповідають організатори фестивалю до «Лемківської ватри» розробили святкову програму: урочисте відкриття із запаленням ватри, ватряне частування, конкурс на кращий національний стрій, виступи лемківських музик, виставка-продаж виробів народних умільців, а також дитячі творчий та розважальний майданчики. До Нагірного в неділю знову з’їдуться лемки та їх нащадки – переселенці з Надсяння, Підляшшя та Холмщини.

Варто зазначити, що у Самборі та навколишніх селах проживають переселенці з понад 50 сіл Лемківщини. Село Нагірне стало своєрідним центром і місцем зустрічі тих, кого понад 60 років тому під час сумнозвісної операції “Вісла” насильно виселили із прабатьківської землі. Старші вигнанці, їхні діти і внуки підтримують лемківську культуру та звичаї. Зокрема, неабиякою популярністю користується  місцевий лемківський ансамбль «Юш мелем».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *