ОСТАННІ НОВИНИ

Львів’ян попереджають про небезпеку «кишкового грипу»

|

Львівський міський відділ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляє про небезпеку ротавірусної інфекції (РВІ), відомої як «кишковий грип» або «шлунковий грип», сприйнятливість до якої дуже висока серед усіх вікових груп населення, проте найчастіше хворіють нею діти, віком від 6 місяців до 2 років, і люди похилого віку. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі міськради Львова.

грип

Для зараження ротавірусною інфекцією («кишковим грипом» або «шлунковим грипом») достатньо дуже малої кількості ротавірусів. Захворювання легко поширюється, тому спалахи РВІ часто виникають у дитячих колективах, сім’ях. Ротавірусна інфекція діагностується у 40% всіх випадків кишкових інфекцій у дітей.

У дорослих ротавірусна інфекція протікає часто у стертій формі. Немовлята, яких вигодовують материнським молоком, менш сприйнятливі до цієї інфекції через наявність  у молоці антитіл до ротавірусів.

Ротавіруси добре зберігаються в зовнішньому середовищі, на речах, поверхні меблів, на іграшках, у продуктах харчування та воді. На людських руках можуть зберігатися протягом кількох годин. Ротавіруси стійкі до дії більшості дезінфікуючих засобів.

Існують різні штами ротавірусів, тому протягом життя можна кілька разів перехворіти  ротавірусною інфекцією. І для захворювання характерна сезонність – підйом захворюваності відбувається в холодну пору року.

Часто кажуть, що ротавірусна інфекція – одна з хвороб брудних рук і шкідливої звички гризти нігті. Ротавіруси передаються від людини до людини – інфекцією неможливо заразитися від тварин і птахів. Основний шлях передачі – через брудні руки. Якщо хвора людина або носій ротавірусів не миє руки після відвідування туалету, він заражає вірусами все, до чого торкається, і оскільки ротавіруси здатні довго жити на предметах побуту, то вони легко потрапляють в організм здорових людей у разі недотримання ними правил особистої гігієни.

Ще один шлях передачі інфекції – харчовий. Ротавіруси добре зберігаються в молочних продуктах і не гинуть при зберіганні їх у холодильнику. Забруднені вірусом молочні продукти нічим не відрізняються від нормальних. Крім того, заразитися ротавірусною інфекцією можна при вживанні у їжу погано вимитих фруктів і овочів. Можливий також і водний шлях передачі інфекції – при питті забрудненої води.

Ротавірусне захворювання може мати легку форму перебігу – водяниста діарея при цьому триває декілька днів, при тяжкій формі захворювання спостерігається блювання, жар. Для ротавірусної інфекції характерний гострий початок: різке підвищення температури (близько третини пацієнтів мають підвищену температуру тіла до 39°С), нудота, іноді біль в животі, часте блювання, сильний пронос (який триває 5-7 днів), випорожнення – яскраво-жовті, водянисто-пінисті, 12-15 разів на добу. Крім того, у більшості хворих з’являється нежить, почервоніння у горлі, біль при ковтанні.

Згідно багаторічних спостережень, найбільші спалахи захворювання виникають під час або після епідемії грипу, тому ротавірусне захворювання отримало в народі назву «кишковий грип».

Діагноз підтверджується лабораторними дослідженнями, найдоступнішим з яких є виявлення антигену ротавірусу у зразках калу.

Відтак, щоб запобігти захворюванню, потрібно:

– особам, які доглядають за хворими, суворо дотримуватись правил особистої гігієни, обробляти руки антисептичними засобами (зокрема обробка 70% розчином етилового спирту інактивує ротавірус і попереджує передачу захворювання);

– забруднені поверхні повинні бути вимиті водою з милом;

– в раціоні  харчування користуватись якісними харчовими продуктами;

– для пиття вживати воду належної якості;

– при появі «сигнальних» симптомів захворювання – обов’язково звертатись за медичною допомогою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *