ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині у 8-річної дитини виявили правець

|

У Львівській області зареєстрований випадок правця у дитини 8 років, яка не була щеплена. Про це повідомила головний позаштатиний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації з епідеміології Наталія Тімко, передає Львівський портал з посиланням на прес-службу департаменту.

хворий

«Ну от і дочекалися. Маємо правець у 8 річної дитини. Жодного щеплення не має через відмову батьків. Люди! Схаменіться! Це реально страшно! Зараз є вакцини. Біжіть і робіть щеплення поки не пізно! Нагадую, дорослим слід 1 раз в 10 років!Найменший поріз можна принести біду!», – написала Наталія Тімко на своїй сторінці у Facebook.

Довідка:

Правець – гостре інфекційне захворювання, що уражає нервову систему, викликає тонічні і тетанічні судоми скелетних м’язових волокон, що ведуть до асфіксії. Має надзвичайно високу летальність. Правець може виникнути після будь-яких травм з пошкодженням шкірних покривів та слизових оболонок, забруднених спорами збудника.

Збудник може проникнути в організм людини через дрібні, частіше – колоті рани, при побутових і сільськогосподарських травмах, особливо нижніх кінцівок. Захворювання може розвинутись при укусах, опіках, відмороженнях, у породіль при порушенні асептики, у новонароджених при забрудненні пупкової рани. Безпосередньо від хворої людини або тварини правець не передається. Сприйнятливість до правця висока, але завдяки масовій імунізації реєструються лише поодинокі випадки. Частіше хворіють жителі сільської місцевості. Максимум захворювань припадає на літо та осінь. Після перенесеної хвороби імунітет не залишається.

Збудником захворювання є анаеробна спороутворююча паличка Clostridium tetani. Вона міститься у ґрунті, а спори її є в травному каналі овець, коней та інших свійських тварин. У зовнішнє середовище паличка потрапляє з випорожненнями людини і тварин.

Правець в Україні і сьогодні залишається значною медичною та соціальною проблемою, оскільки займає за летальністю четверте місце після СНІДу, сказу та мієлоідозу. У середньому в Україні за останні 5 років летальність від правця перевищує 60%.

У світі щорічно від правця гине понад 160 000 людей. За клінічним перебігом виділяють 4 форми правця: блискавичну, гостру, підгостру і хронічну. Правець починається з слабкості, дратівливості, головного болю, посмикування м’язів у ділянці рани. Надалі розвивається ригідність м’язів, що найперше виникає поблизу рани та у жувальних м’язах – тризм (хворому важко відкрити рот через короткотривалі судоми і біль в жувальних м’язах). Виникає тягнучий біль і ригідність м’язів шиї, потилиці, спини, поперекової ділянки. Іноді може бути біль в животі і напруження м’язів передньої черевної стінки. У зв’язку з скороченням мімічних м’язів обличчя набуває характерного вигляду “сардонічної посмішки”. Виникає відчуття страху, порушується сон. Згодом тонічні судоми охоплюють всі м’язи тулуба, хворий вигинається дугою, опираючись на п’яти і потилицю (опістотонус). Притомність при правці збережена. Для всіх хворих на правець обов’язкова госпіталізація в реанімаційні відділення або спеціалізовані центри. Вводиться протиправцева сироватка.

Фото: gazeta.lviv

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *