ОСТАННІ НОВИНИ

Більше половини українців не працюють за спеціальністю

|

Більшість українців працюють не за спеціальністю. Серед тих, хто пішов працювати за спеціальністю й лишився у професії, лише третина відповіли, що задоволені своєю роботою. Такі результати опитування Міжнародного кадрового порталу hh.ua, передає Львівський портал.

працівники

Розрив між знаннями, отриманими в університеті, й вимогами роботодавців існує давно. У багатьох сферах диплом потрібен лише формально — необхідні навички молодому спеціалісту доводиться отримувати під час стажування або вже в процесі роботи. Саме тому випускники вишів, переважно, віддають перевагу обранню цікавого для себе напрямку без прив’язки до диплома.

Як показало опитування hh.ua, більше половини українців не працюють за спеціальністю. При цьому кожен десятий працював за профілем деякий час після випуску з вишу, але вже згодом змінив професію. Кожен третій обрав інший напрямок відразу після закінчення навчання.

10

Серед тих, хто працює за спеціальністю, більше юристів, фінансистів і медиків. Також отримана освіта стала в пригоді тим, хто вивчав менеджмент. Рідше йдуть працювати за спеціальністю експерти з природничих і гуманітарних наук, ще рідше — педагоги. І якщо в перших двох випадках ідеться швидше про низьку затребуваність спеціалістів на ринку, то у ситуації з працівниками освіти головною причиною зазвичай є низький рівень зарплат і престижу професії.

Серед тих, хто пішов працювати за спеціальністю й лишився в професії, лише третина відповіли, що задоволені своєю роботою. Згідно з даними опитування, більше ніж інші задоволені роботою маркетологи, а шкодують про вибір професії найчастіше медпрацівники.

Незважаючи на низьку задоволеність, половина респондентів відповіли, що збираються працювати за спеціальністю й у подальшому. Дещо менше половини будуть діяти за ситуацією. І лише четверо зі ста мають намір змінити вид діяльності. Згідно з опитуванням, найбільше серед них медиків і педагогів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *