ОСТАННІ НОВИНИ

Біля Львівської ратуші з’явиться її бронзова сестра для незрячих

|

Люди з вадами зору зможуть «побачити» Львівську Ратушу на дотик. Сьогодні презентували перехідний макет будівлі, виготовлений з м’якого білого матеріалу, який опісля розрізатимуть і заливатимуть у бронзі. Про це Львівському порталу повідомили у прес-служб Львівської міськради.

1

У жовтні бронзовий міні-макет Ратуші стоятиме перед входом у міську раду і буде доступним для «огляду» людям з вадами зору.

Автори проекту «Львів на долонях» презентували перехідну модель Львівської ратуші, яка очікує заливки у бронзі. Макет виготовлений з м’якого білого матеріалу, зокрема гіпсу, картону, пластику, пластиліну у масштабі 1:130. Автор макету – скульптор Василь Одрехівський.

Як розповіла Оксана Потимко, автор проекту «Львів на долонях», виконавчий директор Львівського обласного осередку ГО «Українська спілка інвалідів – УСІ», Львівська Ратуша стане першим архітектурним об’єктом міста, доступним для осіб з інвалідністю: мешканці та гості Львова, які мають глибокі вади зору або вади опорно-рухового апарату, зможуть «побачити» Ратушу на дотик. Аналогічна практика існує в країнах Європи вже кілька років.

«Ми щороку подаємо певний соціокультурний проект на кілька різних управлінь Львівської міської ради, і кожного разу намагаємося втілювати нову ідею для міста і України. Дуже сподіваюсь, що це буде перша, але далеко не остання пам’ятка архітектури: поступово і Вірменську церкву, і Катедральний собор, і Успенський, і Домінікани, і Церкву Св. Юра, і Оперний театр та інші історико-архітектурні споруди нам вдасться адаптувати і розробити мініатюри-макети для людей з вадами зору», – розповіла пані Оксана і додала, що ідея створити пам’ятку архітектури, доступну для незрячих і слабозорих людей, виникла саме у Кракові, де побачила макет і самого Вавеля, і кожної його архітектурної пам’ятки.

Над виготовленням макету Ратуші працювали два місяці. Проект передбачає бронзову модель, інформаційну таблицю з написом шрифтом Брайля, тумбу-підставку з каменю. Висота Ратуші сягатиме 50 см, загальна висота встановленої перед входом до міської ради споруди – 130 см. Вона буде максимально точною до реальної споруди, оскільки Ратушу спеціально вимірювали і фотографували з усіх боків. Офіційно макет встановлять 14 жовтня, перед Міжнародним Днем Білої тростини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *