ОСТАННІ НОВИНИ

Скільки у Львові бездомних собак: у місті порахували вуличних песиків

|

Для дослідження динаміки чисельності безпритульних собак у Львові 2-3 серпня цього року був проведений повторний перерахунок тварин. Серед міст, де рахували тварин, найменша їх кількість зафіксована у Львові. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

1

 

До перерахунку долучилися представники міжнародної бази даних «Animal-id.info», представники Громадської ініціативи «Dog Friendly City», волонтери. Замовником виступило ЛКП «Лев». Фіксували та рахували тварин, в основному, за допомогою спеціального мобільного додатка.

Як розповів організатор міжнародної бази даних «Animal-id.info» Віктор Копач, відповідного до перерахунку, проведеного минулого року, у Львові було зафіксовано понад 600 безпритульних тварин. У 2016 році загальна кількість безпритульних собак  склала 595.

«Бачимо, що кількість не змінилася, це дуже добре, що вона не змінилась, ця кількість є комфортною для міста і нижче її опустити неможливо, поки навколо міста також є велика кількість безпритульних собак, немає реєстрації, ідентифікації і неможливо цей потік зупинити», – розповів Віктор Копач.

2

Відсоток стерилізованих собак складає 28,7%.

«Це дуже добрий показник. Його навіть можна множити ще на два, оскільки волонтери при підрахунку могли не бачити відповідну бірку, або вона могла загубитися», – наголосив Віктор Копач. За його словами, найбільший показник в Україні – це потенційно власницькі собаки на вулиці. « У Львові цей показник зафіксований на рівні 30,2%. Якраз проблема міста Львова в тому, що власники випускають на самовигул своїх тварин. Це небезпечно, бо якщо безпритульних тварин стерилізують, вакцинують, то ця кількість тварин некерована», – додав Віктор Копач.

Серед тих міст, де проводили підрахунки, у Львові найменша кількість безпритульних собак. Також у Львові та у Києві найменша кількість собак на 1 км.кв – близько 3, тоді як, до прикладу, у Миколаєві  – 28, у Вінниці – 16, а  у Дніпрі – 12. Також у Львові найкращий показник співвідношення однієї безпритульної собаки на кількість мешканців: на одну собаку припадає 1215 мешканців.

Як зазначила керівник ЛКП «Лев» Оксана Кошак, цими цифрами ЛКП поділиться з міжнародною організацією, яка працює над вирішенням проблем безпритульних тварин у різних країнах світу. «Вони нададуть нам свої рекомендації, яким чином нам надалі працювати», – зауважила Оксана Кошак.

3

Також вона додала, що перерахунок був важливий для підприємства, щоб зрозуміти, чи в правильному напрямку ведеться робота.

«Нам важливо було зрозуміти, чи стратегічно правильно ми намалювали собі задачі, які ми хочемо виконати. Безпритульні собаки у місті будуть, але нам важливо, щоб вони були вакциновані, стерилізовані, і підтримувалась певна популяція. Ключовими напрямками, які ми малювали в минулому році, були  стерилізація, реєстрація ідентифікація. Повторний підрахунок показав, що це правильний напрямок. І прилаштування. Це вагома складова в зменшенні чисельності безпритульних тварин в межах Львова.

Думаю, що ми намалюємо чітку стратегію, яка при повторному перерахунку дасть більш позитивні результати, ніж  у цьому році», – зазначила Оксана Кошак.

«Наша організація вважає, що наступними кроками має бути ідентифікація, реєстрація як безпритульних, так і власницьких тварин, обов’язкова стерилізація всіх тварин. Ну і система адопції, яка вже в тестовому режимі працює на сайті ЛКП «Лев». Зараз Львів має перше місце в Україні і по адопції і по якості життя тварин у комунальному підприємстві», – зазначив Віктор Копач.

Фото: ЛМР

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *