Отруєння такими неїстівними грибами, як блідою поганкою, мухомором білим і смердючим, сморжем і деякими іншими грибами – переважно смертельне, навіть за своєчасного надання медичної допомоги. Отож, Держпродспоживслужба Львівської області дає поради, як запобігти отруєнню дикорослими грибами. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.
Зокрема, Держпродспоживслужба застерігає: не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах: безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль. Купуючи гриби, необхідно вимагати у продавців відповідні документи, що засвідчують їх якість та безпечність, зокрема експертні висновки акредитованих лабораторій на вміст радіонуклідів у продукції.
Якщо пішли до лісу збирати гриби, то пам’ятайте:
– ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
– не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно-забруднених територіях;
– під час посухи грибів краще не брати взагалі – у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;
– уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
– не вживайте сирих грибів.
Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох раз) протягом 30 хвилин. Готові страви з грибів зберігайте не більше доби на холоді в емальованому посуді.
Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують грудьми.
Найотруйнішими є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-ох діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг — все це виникає, коли отруйні речовини досягають мозку. Летальною може бути навіть мінімальна доза отрути. Тому обов’язково треба мити руки після дотику до грибів. Немало випадків, коли отрута передавалась на інші продукти через немиті руки.
Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі) негайно викликайте «Швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини. Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчого лікувального закладу.
Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Не займайтеся самолікуванням! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння та довший період лікування. Дбайте про своє здоров’я!
Фото: smachni-recepti.pp.ua