ОСТАННІ НОВИНИ

За десять років кількість матерів-одиначок зросла у 22 рази, - Рева

|

Допомога, що надається при народженні дитини, складає приблизно  40 тисяч гривень. Це – на три роки. Можна дискутувати, чи це достатньо, чи ні, але такі можливості бюджету. Раніше, коли за першу дитину платили 25 тисяч гривень, за другу – 50, за третю – 75, був перекіс у соціальному плані.  Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева, передає Львівський портал з посиланням на прес-службу Кабміну.

1

 

«Давайте дещо порівняємо. Наприклад, у Російській Федерації щомісячна допомога на дитину складає 240 рублів. В Україні – 800 гривень. Це близько 2400 рублів. Тобто у РФ при народження дитини платять у 10 разів менше!», – зазначив  міністр  соціальної політики Андрій Рева.

Але, за його словами, в нас є інша проблема – за 10 років кількість матерів-одиначок зросла у 22 рази.

«Це тому, що ми їм платимо «премію» за неоформлений шлюб. От якщо ти оформлюєш шлюб, ти отримуєш допомогу при народженні – і все. А якщо  не оформила, тобі ще й гроші дають як матері-одиначці. На 1 січня цього року нараховувалось  600 тисяч матерів-одиначок. Це насправді занадто  велика кількість. І не війна ж тому причина. Бо тенденції зростання цього показника  аж 10 років. Кожна п’ята дитина сьогодні в Україні народжується поза шлюбом. Батьки просто не реєструють шлюб. Не від хорошого життя ми ж сьогодні спростили реєстрацію. Місяць їм ходити й чекати – довго, вони передумати встигнуть. А так пішов, зареєстрував – уже легше. Так от цього року зробили одну важливу річ: прив’язали розмір допомоги до доходу. Якщо жінка-одиначка працює – вона не отримує допомогу. Якщо вона нічого не робить — отримує допомогу. Я запитую: хто таку геніальну ідею дав? Усі мовчать. У результаті в нас залишилось 200 тисяч цих матерів, які допомогу отримують, але яким, на мою думку, у принципі, допомогу давати не треба, яких треба відправити працювати, а не сидіти на дитячих грошах. 400 тисяч не отримують зараз допомогу за показником доходів. Хоча по-хорошому треба було б, навпаки, допомогу їм давати.  А все дуже просто. Якщо народилась дитина поза шлюбом, жінка може встановити батьківство й подати на аліменти. Так, чоловік може їх не платити. Та коли вона ці три етапи пройшла, ми їй платимо допомогу як матері, батько дитини якої ухиляється від сплати аліментів. А в цей час, якщо ми його знайшли, ним займаються правоохоронні органи, щоб він відповідав за те, що ухиляється від батьківського обов’язку»,  – пояснив Андрій Рева.

Наразі  Міністерство соціальної політики готує пропозиції щодо  розв’язання окресленої  проблеми.

Фото: thejizn.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *