ОСТАННІ НОВИНИ

Маргарита Коверко: «Львів може догнати Київ за вартістю цін на житло»

|

Бренд-менеджер багатьох будівельних проектів у Львові Маргарита Коверко про подорожчання вартості житла на первинному і вторинному ринках Львова через ймовірне збільшення орендної плати за землю для забудовників:

1

«Будівництво багатоквартирних багатоповерхових житлових комплексів зазвичай триває не кілька місяців, а кілька років. Якщо ми перерахуємо економіку проекту, то вартість одного квадратного метра може зрости в найгіршому випадку навіть на 30%. Це також повпливає і на вторинний ринок. Якщо люди почнуть перепродувати квартири на первинному ринку за більші кошти, то й власники вторинного ринку також будуть змушені підвищити ціни. Це – хвиля, яка принесе також здороження і орендної плати на житло як на первинному так і на вторинному ринках. Це як цунамі на ринку нерухомості.

У Львові дуже поширений бізнес, коли люди купують кілька недорогих однокімнатних квартир-студій, а потім здають їх в оренду. Купляють такі квартири у різних житлових комплексах. У зв’язку з нововведенням, цей бізнес стане невигідним. Адже житло треба придбати за вищою ціною, і ціна за оренду однозначно буде зростати. Відповідно – спадатиме попит. Також є люди, які мешкають не у Львові, але працюють тут. Ще кілька років тому їм було вигідно знімати житло у Львові. Зараз ситуація вже трохи інша: люди перестають орендувати житло у Львові – і щодня їздять на роботу зі своїх населених пунктів. Якщо ми ще більше підвищимо ціну на оренду квартир, то вони взагалі перестануть орендувати житло, і цей бізнес може просто «вмерти».

Зараз у Львові ситуація з будівельним «кидаловом» значно покращилася: люди стали уважніше читати документи, вивчати умови. Але підвищення цін на оренду землі та здороження вартості квадратного метра може призвести до того, що забудовнику стане економічно недоцільно добудовувати вже початий об’єкт. Наприклад маємо в проекті 6 секцій. Забудовник може звести 2-3 секції, взяти гроші за 4-5 і… Кинути це все. Тобто потенційно це призведе до збільшення скандалів з «кидаловом» клієнтів.

Ще один дуже важливий момент. Як забудовнику вийти на економічні показники, які він закладав, наприклад, на 4 роки вперед? Звичайно, він відіграється на якості об’єкту: будівельних матеріалів, робіт. Тобто буде економити на всьому, на чому тільки можна. І клієнт отримуватиме за більші гроші квартири гіршої якості.

Я вже мовчу про інфраструктурні об’єкти на території житлових комплексів: громадські, дитячі, спортивні майданчики, школи, дитсадки, парковки… Мова йде про всю інфраструктуру. Після здороження орендної плати забудовник саме на цьому буде максимально економити. Адже прямої дії закону про влаштування всього цього немає. А це – 10-12% від вартості всього об’єкту.

За останні кілька років у Львові дуже почастішали випадки, коли працівники йшли з великих будівельних компаній, засновували свої невеликі фірми, шукали інвестора і починали будувати. Це – близько 15-20% на ринку Львова. На думку експерта, такі компанії в нових умовах просто не виживуть.

У випадку прийняття цього рішення Львівською міськрадою, ціни на квадратний метр у новобудовах зростуть у кращому випадку на 9%, у гіршому – на 20%, а то й більше (залежно від того, де знаходиться земельна ділянка).

Отже, якщо 1 квадратний метр у стандартній двокімнатній квартирі в новобудові у Львові зараз коштує приблизно 16 000 гривень, то за 64 кв.м. ви заплатите 1 024 000 грн, або – $ 41 290. При найменшому рості ціни на 9% вам доведеться викласти за 1 кв.вм – 17 440 грн, а за всю квартиру – 1 116 160 грн, а це – $ 45 006. В хороших районах ціни виростуть щонайменше на 18-20%. В такому випадку доведеться викласти за 1 кв.м. житла 18 880-19 200 грн. Тоді вартість квартири сягне щонайменше 1 208 320 грн, що еквівалентно $ 48 723. Тобто бачимо, що вартість середньостатистичної квартири зросла на 7,5 тисяч доларів США!

Таким чином Львів практично впритул наблизиться, а подекуди й дожене столицю України Київ за рівнем цін на житло. І значно випередить таке місто як Харків, де зараз реальна ціна 1 кв.м. – 15 000-16 000 гривень».

Фото: соцмережі

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *