ОСТАННІ НОВИНИ

Профспілки України готують масовий страйк проти підняття тарифів на комуналку

|

Об’єднання профспілок Львівщини виступає проти підняття тарифів на житлово-комунальні послуги та готується до Всеукраїнського маршу проти підняття тарифів. Про це сьогодні на прес-конференції повідомив голова об’єднання Роман Дацько, передає кореспондент Львівського порталу.

тарифи на електроенергію

Уряд прийняв рішення про підвищення ціни на газ в два рази з 1 травня. З 1 липня підвищили тарифи на опалення та гарячу воду. Планується з 1 вересня підняття ціни на 30% на холодну воду. І з 1 жовтня на 30% має зрости тариф на електроенергію.

«У зв’язку з такими діями Уряду, асоціація профспілок України провела збір підписів у трудових колективах. Нам вдалося зібрали 67 тисяч підписів. Ми вимагаємо парламентські слухання та корегування шокових цін на тарифи. Ми хочемо, щоб нам сказали чітку прозору ціну природного газу. Ми хочемо знати, чому, маючи власні надра, українці мають платити європейську ціну за власний газ. Якщо в нас європейські тарифи на газ, то дайте, будь ласка, європейську заробітню плату», – зауважив голова Об’єднання профспілок Львівщини.

На всі ці підвищення потрібно чимало грошей, а з українськими зарплатами їх оплатити майже неможливо.

«За розрахунками ООН, 80% працюючого населення України є за межею бідності. Мінімум, який мав би отримувати громадянин, щоб сплатити на продукти харчування і за проживання, становить 3750 гривень на місяць, що далеко відрізняється від мінімальної зарплати українця.  Зараз в тарифі виходить, що люди майже 1400 гривень платити за комунальні послуги, ще 1400 потрібно на харчі та проживання, на непродовольчі товари 466, інші послуги – 216 гривень, податок – 484 гривні. Відтак спеціалісти доводять, що мінімальна зарплата має становити 3861 грн, а мінімальна пенсія – 2869 гривень», – розказав Роман Дацько.

профспілки

Федерація профспілок України вимагає від уряду підвищення розміру мінімальної заробітної плати та мінімального прожиткового мінімуму.

В державі проводяться різні реформи, але про реформу в оплаті праці ніхто не говорить. Федерація профспілок України через народних депутатів подала і зареєструвала зміни до Закону України про оплату праці, де чітко визначено, що нам треба переглянути методику розрахунку мінімальної заробітної плати і підвищити її розмір.

Зважаючи на все це, профспілки готуються до масштабного страйку, який запланований на 6 липня.

«Завтра зі Львова 1085 осіб їде до Києва на пікет та марш протесту. На цю акцію з’їдуться представники з усієї України, тому ми розраховуємо на 50 тисяч мітенгувальників. Це буде попереджувальна акція. Якщо не буде ніяких змін, ми будемо закликати до Всеукраїнського страйку», – запевнив Р. Дацько.

Фото: соцмережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *