ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині вшанували пам'ять жертв НКВС

|

У Добромилі Старосамбірського району в урочищі Саліна відбулося вшанування пам’яті жертв НКВС. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської облради.

ЛОДА

Розпочалися скорботні заходи на Ринковій площі міста Добромиля, біля приміщення колишньої тюрми НКВС, де священики відправили поминальну екуменічну панахиду. Опісля учасники заходу пройшлися пішою ходою до урочища Саліна та поклали вінки та квіти до могил жертв НКВС, закатованих у Добромильській тюрмі.

Відтак відбулося траурне віче за участі представників влади, свідків трагедії, громадсько-політичних організацій, громадськості, духовенства.

Зокрема, промову виголосив голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин. «Сьогодні, в час, коли послідовники того ж режиму, який знищив тут тисячі людей, зазіхають на нашу землю на Сході, ми маємо бути свідомі того гіркого уроку минулого,  – зазначив Олександр Ганущин. – Боронити нашу землю, бути разом, допомагати війську – це святий обов’язок, який маємо виконувати до того часу, допоки не здобудемо перемогу над нашим одвічним ворогом».

Довідка

Саліна – урочище, де знаходилися соляні шахти. Розташоване поблизу м. Добромиля Старосамбірського району Львівської області.

В кінці червня Добромильське НКВС, що діяло тут з 1939 року, поспішно замітало за собою сліди. В колишню соляну шахту, що розташована в урочищі Саліна (між містом Добромиль і селом Солянуватка) кати скидали трупи вбитих і замордованих, що вважалися злочинцями та ідеологічними ворогами.

Загалом у червні 1941 року на Саліні органи НКВС стратили близько 3600 осіб. Напередодні трагедії з Перемишля (Польща) сюди пригнали арештантів. Жертвами стали і в’язні інших тюрем Західної України.

Останні вбивства на Саліні відбулися в період з 22 до 26 червня 1941 року.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *