ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові пройдуть «Єврейські дні у Ратуша». Містян та гостей кличуть на цікаві лекції

|

З 12 липня до 5 серпня у Львові  вдруге відбудеться просвітницький проект «Єврейські дні у Ратуші». Про це Львівському порталу повідомили організатори.

Jewish Days_poster

Цього року серію лекцій та дискусій об’єднали спільною темою «Спільноти, середовища та держави у спірних містах ХХ століття». Участь в проекті візьмуть науковці з Польщі, Великобританії, Німеччини, Сполучених Штатів Америки та України. Усі події, окрім «міських прогулянок», уже традиційно відбуватимуться у ресторані «Ратуша» (пл. Ринок, 1).

Вхід – вільний!

Гостьовими лекторами і доповідачами будуть Катажина Котинська (Інститут славістики Польської Академії Наук, Варшава), Крістоф Мік (Ворвікський університет, Великобританія), Кай Струве (Галле-Віттенберзький університет ім.Мартіна Лютера, Німеччина), Ян Томаш Гросс (Прінстонський університет, США), Тімоті Вайт (Міський університет Нью-Джерсі, США), Мейгіл Фавлер (Університет Стетсона, США), Данило Ільницький, Віктор Мартинюк (Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАНУкраїни, Львів), Кароліна Шиманяк (Вроцлавський університет / Єврейський історичний інститут, Варшава), Ірина Старовойт (Львівський національний університет ім. Івана Франка), Наталія Алєксюн (Туро коледж, США).

У серії лекцій мешканці та гості міста зможуть ознайомитися з дослідженнями істориків, культурологів та літературознавців та включитися у обговорення складних, мало знаних або здавалося б відомих сюжетів з історії Львова.

Загальною темою буде співжиття українців, поляків і євреїв до Другої світової війни та те, як вийти за схему відносин між трьома найбільшими етнічними групами. Як показати важливість національного та етнічного у житті місті, але врахувати комплексність та неоднорідність, що ховається за такими описами? Що знають дослідники про уявлення та сприйняття різними спільнотами один одного? Як ці уявлення один про одного впливали на стосунки на різних рівнях від політики до щоденного життя? Що відбувається в ситуації бруталізації життя внаслідок окупації і якими є траєкторії та фактори ескалації насилля? Десять лекцій представлять дослідження навколо двох великих тем ХХ століття: як насилля змінювало міста, спільноти та людей та чим була культура в суспільствах в часи радикальних змін, ескалації напруги, а навіть ненависті? Якими були можливості та ролі культури в нових державних та ідеологічних проектах, для реалізації яких використовувалися жорстокі та смертельні політики? А також як мистецтво і література могли бути «місцем» насилля і, навпаки, «місцем» втечі від нього?

Кожна лекція чи дискусія супроводжуватиметься синхронним перекладом на англійську/українську мови.

Програма заходів: http://www.lvivcenter.org/download.php?downloadid=597

Подія на Facebook: https://www.facebook.com/events/282050772185709/

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *