ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові хочуть «воскресити» Ставропігійське братство

|

Львівська обласна організація Національної спілки письменників України хоче відродити Ставропігійське Братство. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі організації.

братство

Власне, письменники Львова оприлюднили своє звернення щодо релігійної ситуації в Україні.

«Ми, письменники різноконфесійного Львова, керуючись статтею №35 Конституції України, де визначено зміст права на свободу світогляду і віросповідання –  звертаємось найперше до небайдужих, патріотично налаштованих і Богобоязких  братів-українців визначитися нарешті, яка нам Церква потрібна?  Своя – Помісна і Єдина чи та, яка за словами  митрополита Олександра (Драбинка) усе дужче перетворюється у «Церкву держави-агресора»?», – йдеться у зверненні.

Відтак ЛО НСПУ пропонує створити ГО «Ставропігійське Братство»: «З-поміж багатьох шляхів і методів  виборювання Помісної Української Православної Церкви, ми, письменники Львова вважаємо за доцільне створення громадської організації «Ставропігійське Братство»

«Успенське Ставропігійське братство діяло у Львові від 1439 року і уславило себе безліччю добрих справ, як от утримання друкарні, школи, шпиталю. Усім знані імена керівників Братства: брати Юрій та Іван Рогатинці, Іван та Дмитро Красовські, Леонід Малецький.   Навколо Братства гуртувалися вчені мужі – брати Стефан та Лаврентій Зизанії, Кирило Ставровецький, Іов Борецький, Паво Беринда…. Львівське братство знайшло продовження у аналогічних організаціях  міст Берестя, Більська, Віленська, Києва, Луцька, Могиліва, Слуцька, Тернопіля, Літківців….. Ставропігію підтримав магнат, некоронований король України Костянтин-Василь Острозький…

Просимо у громади підтримки щодо нашої ініціативи. Відроджене Ставропігійське Братство активно долучиться до процесу створення Помісної Церкви шляхом книгодрукування, пропаганди і просвітництва, участі у всіх намічених у майбутньому заходах», – йдеться у зверненні.

Фото: ukrinform.ua

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *