Львів'янам презентували путівник мережею європейських комуністичних архівів

|

У Львові презентували збірник «Документи комуністичних спецслужб у Європі. Путівник мережею архівів». Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Центру досліджень визвольного руху.

путівник

Мета його упорядників – допомогти з розумінням того, як свого часу відкривали архіви служб безпеки у Польщі, Німеччині, Чехії, Словаччині, Угорщині, Болгарії та Румунії.

Видання книги здійснено Центром досліджень визвольного руху за сприяння Міжнародного фонду «Відродження». Українське видання – це перекладена й адаптована версія збірника, яким послуговується Європейська мережа інституцій, відповідальних за архіви спецслужб.

Книга розповідає про те, як європейські країни долали шлях переходу до демократичного суспільства після розпаду СРСР, в яких обсягах збереглися до сьогодні документи комуністичних спецслужб, і як законодавство різних країн регулює питання доступу до документів. У путівнику подана інформація про архіви колишніх комуністичних спецслужб Болгарії, Німеччини, Чехії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини.

«Ціль була у тому, щоб максимально повно описати спадок, який маємо, але зробити це максимально лаконічно. У збірнику є також історії, як архіви відкривали, формували та опрацьовували. Додається до цього практичні моменти, умови доступу, необхідні документи, супутня бібліографія тощо. Ми хотіли у максимально стислій формі розказати якомога більше: що де лежить, як виглядає, як до нього добратись тощо», — розповіла упорядник українського видання, др. Олеся Ісаюк, науковий співробітник Центру досліджень визвольного руху.

За її словами, цільова аудиторія видання — фахові кола. «Передусім це науковці, громадські активісти, ті, хто займається пошуком слідів людей. Автори, перекладачі та редактори намагались зробити цей путівник максимально доступним, але все ж у ньому є спеціальна термінологія, нормативи, які зрозумілі більше фахівцям. Деякі розділи багаті на абревіатури, особливо це стосується розділів про польські архіви. Така є реальність і часто її просто треба описати загальноприйнятими термінами. Але це робить путівник більш комфортним для фахівців, а також для тих, хто волею обставин є практиком у цій сфері», – каже Ісаюк.

«Дуже часто історики почувають себе в архівах, як людина з зав’язаними очима в темній кімнаті. Вони там блукають і щось шукають. Це довідкове видання для тих, хто хоче більше дізнатись про те, що по собі залишили комуністичні спецслужби в архівах країн Центрально-Східної Європи. У путівнику розповідають про самі архіви, їхні збірки документів, розписано, у яких фондах та колекціях вони зосереджені, включно з найпотаємнішими оперативними документами. І що дуже важливо — у путівнику розписано, які права мають заявники на доступ до матеріалів та їх поширення, адже законодавство різних країн різниться між собою», — коментує путівник директор Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий.

Упорядник українського видання наголошують, що тема путівника особливо актуальна для України, зважаючи на те, що 21 травня 2015 р. набув чинності закон України «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917—1991 років», згідно з яким запроваджується вільний доступ до архівів та передання їх з-під відомств силових органів до Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті (ГДА УІНП).

Фото: Центр досліджень визвольного руху

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *